Шок! Затворите нямали правилник за вътрешния ред…

„Вече няколко години в местата за лишава от свобода липсва правилник за вътрешния ред в местата за лишава на свобода, което създава проблеми на надзорно-оранителния състав. Това разкри Цветан Михайлов – представител на синдиката на служителите, работещи в затворите. Според действащите сега правила затворниците имали повече права, отколкото отговорности.

[ad id=“225664″]

Днес надзирателите са внесли искане, с което ще настояват да им бъдат предоставени резултатите от проверката след бягството на двамата затворници от Софийския затвор.

По думите на Михайлов засега те не могат да вземат страна. Според него причините за бягството от затвора са комплексни – най-вече „подценяване и несъобразена организация“. В предаването “Лице в лице” по бТВ той поясни, че международните стандарти отричат изолацията като средство за поправяне.

[ad id=“263680″]

„Когато идва храна при затворниците, тя се проверява от един човек с матал детектор за кратко време, тъй като надзирателие са много натоварени с други дейности“, посочи Михайлов. Според него реакцията на обществото не е изненада.

Отговорните лица в лицето на министрите, по думите му, е трябвало да дадат по-ясна картина за случилото се. Той заяви, че категорично изключи твърденията, че само чистачката и социалният работник са реагирали на създалата се ситуация.

[ad id=“236993″]

„Вече няколко години в местата за лишава от свобода липсва правилник за вътрешния ред“, заяви Михайлов. „Това създава проблеми на надзорно-охранителния състав“, подчерта той.

 


image0 (9K)