Шок! Ваксина ще има, спринцовки – няма

Европейският съюз предупреди държавите-членки за опасност от недостиг на спринцовки, марли и защитни средства, необходими за евентуално масово ваксиниране срещу Ковид-19, и ги призова да обмислят съвместно снабдяване, предаде Ройтерс, като се позова на документ на ЕС.

Общността също така призова страните-членки да обмислят съвместно закупуване на повече ваксини срещу грип и да увеличат броя на ваксинираните хора, за да намалят риска от едновременно разпространение на грип и коронавирус през есента.

„Когато бъдат разработени, ваксините срещу Ковид-19 може да бъдат без спринцовки и други материали“, каза Европейската комисия на здравни експерти от страните членки на среща миналата седмица, показва доклад на нейната интернет страница.

„Може да има недостиг“, предупреди тя и отправи запитване към страните за техните запаси от спринцовки, марли, спирт и лични предпазни средства като маски. Според документа ЕК е призовала държавите от ЕС да обмислят съвместно снабдяване, а Италия и Нидерландия са проявили интерес.

Комисията също така е казала на срещата, че е отправила запитване към производителите на ваксини дали има наличност от допълнителни ваксини срещу грип. Държавите-членки са били поканени до 24 юли да кажат дали се интересуват от съвместно закупуване на ваксини срещу грип.

Публикувано със съгласието на BNews.bg


image0 (9K)