Шоково поскъпване на парното и тока прогнозира енергийният експерт Еленко Божков

 Не са високи сметките, хората са бедни, категоричен е проф. Атанас Тасев

[ad id=“225664″]

„Не трябваше да се задържа цената на природния газ, което направиха от КЕВР, защото това ще се окаже един много лош рикошет през октомври. Много вероятно е да има скок в цените на природния газ с около 25-27%, както стана през април 2017-а. Това от своя страна ще доведе до скок на топлинната енергия точно в отоплителния сезон, както и до скок на електроенергията за бита.” Това подчерта  по Нова телевизия енергийният експерт и бивш член на регулатора Еленко Божков. Заедно с него темата коментира проф. Атанас Тасев.

„Трябваше сега да има увеличение с 18% на цената на природния газ, защото може да последва скок с 25%-27% и да се получи едно шоково поскъпване на парно и ток“, подчерта Еленко Божков.

[ad id=“263680″]

Проф. Тасев напомни от какво зависи цената на газа. Той заяви, че за момента има тенденции на стабилизация на пазара на петрола.

По думите му, ако България имаше много доставчици на газ и на пазара предлагането беше по-голямо от търсенето, тогава щеше да има и пазарен модел. Страната ни има един доставчик и затова не сме в този модел. Според Тасев това увеличение в момента не е фатално.

„Основният проблем в България – ако имаше правилна политика на доходите, нямаше да има такива проблеми. Хората са бедни, не сметките са високи“, добави проф. Тасев.

[ad id=“236999“]

Относно политическите вълнения около новите цени на тока, влезли в сила от 1 юли Атанас Тасев заяви, че няма понятие независимост, просто сега КЕВР има по-малка зависимост. По думите му Иван Иванов многократно е споделял, че никой никога не му се е обаждал.


image0 (9K)