Шокиращ случай от Бургас с бързи тестове за COVID-19 разкри ядосано д-р Кунчев

Националният главен здравен експерт доц. д-р Ангел Кунчев се разгневи по темата за масов скрининг на населението по време на редовната пресконференция на Оперативния щаб за борба с коронавируса.

В отговор на въпрос за настояването на Медицинския съвет за масово тестване на населението с бързи тестове, той разкри шокиращ случай от Бургас, свързан с проби, взети с бързи тестове.

„Изследвани са четирма доказано болни – с по две положителни проби. Бърз тест не показва на двама от тях никакви антитела“, ядосано разкри Кунчев и запита как да се доверят изцяло на такива тестове. „Къде пише, че трябва да правим масов скрининг? Никъде го няма това“, заяви Кунчев и поясни, че има 5 типа хора, които трябва да се тестват, изреждайки че на първо място са хора със симптоми, а на второ техните контактни лица.

„Който иска да прави скрининг, нека да ми посочи къде са тия тестове, как ще организира този скрининг. Защо продължава това да се обсъжда като не знам и аз какъв въпрос всичко това“, завърши нервно той. „Ние легализирахме спор, който го няма в света“, констатира ген. Венцислав Мутафчийски и добави: „Щабът смята, че не е нужно да се прави масов скрининг на населението у нас за наличие на коронавирус. Това е излишно хабене на ресурс.“ По думите на Мутафчийски данните няма да са точни към този момент. „Докато не бъде намерен надежден тест, няма да се прилага. Сега е ценна всяка стотинка. Това ще има смисъл в края на епидемията, за да се установи кой е преболедувал и има вече антитела“, подчерта началникът на щаба.

„Трябва да следваме положителния пример“, изтъкна той.

 


image0 (9K)