Шокиращи факти за най-известната вкусотия в света

Времето винаги е подходящо да се насладите на вкусната комбинация от топящо се сирене, покрито с най-различни любими добавки върху хрупкаво тесто. Става дума за пицата – едно от най-обичаните ястия по света, което дори си има и свои празници.

В САЩ например, имат национален ден на пицата, който е на 9 февруари. Но той не бива да се бърка с Националния ден на пицата със сирене, Националния ден на пицата с пеперони, Националния месец на пицата и Националния ден на пицата с наденица, съобщава Си Ен Ен.

Вижте няколко неподозирани факта за любимото ястие с италиански произход, които със сигурност ще ви изненадат.

Може да доведе до пристрастяване

И без това калоричното тестено ястие е класирано като най-често свързано с пристрастяването на храни, сочи проучване. Вкусната комбинация от мазнини и въглехидрати, заедно с плътността, цвета и допълващите вкусове, я правят толкова неустоима.

Скоро ще може да се прави изцяло от изкуствен интелект

Учени са успели да намерят начин да научат система с изкуствен интелект как да създаде пица само по картинка. Пицата е само началото – ако компютърът може да се научи да слага правилно съставките върху тестото, скоро той ще се насочи и към други любими вкусотии.

Била е използвана като средство за военно разузнаване

В края на 60-те години 113-и отдел на военното разузнаване използвало хитър трик – фалшиви доставки на пица, за да шпионира журналисти и политици.

Хората си умират да поставят рекорди с пица – Книгата на рекордите „Гинес“ има безкраен списък с безумни постижения като:

Най-дългата доставка на пица

През 2006 година Пол Френч пропътувал над 19 000 км от Мадрид в Испания до Уелингтън в Нова Зеландия, за да достави лично пица на Нико Апостолакис.

Най-скъпата пица, която може да се купи на пазара

Покрита с бяло сирене стилтън, френски гъши дроб и трюфели, два вида хайвер и листа от 24-каратово злато, всичко това върху тесто с мастило от черни калмари, този шедьовър ще ви струва 2700 долара. Ако искате да похарчите толкова пари за пица, можете да откриете този деликатес в Industry Kitchen в Ню Йорк.

Снимка: industry-kitchen.com

Лична доставка на пица на най-голяма надморска височина

През 2016 година генералният мениджър на „Пица Хът“ Рандъл Блекфорт и група служители, водени от опитни водачи, изкачили връх Килиманджаро с пица пеперони в ръка. Този подвиг бил извършен, за да се отбележи отварянето на първата пицария от веригата в Танзания, която била и стотната държава в света, където компанията отваряла ресторант.

pochivka.blitz.bg


image0 (9K)