Шокиращи еротични скулптури красят храмове в Кхаджурахо

Кхаджурахо е един от безсмъртните символи на Индия. Малкият град, до който се пътува дълго, откъдето и да тръгнете, се намира в централния индийски щат Мадхия Прадеш. Кхаджурахо привлича хиляди туристи с „шокиращите“ еротични скулптори, издялани върху стените на храмовете.

[ad id=“225664″]

Храмовият комплекс е изграден от династията Чандела между 950 – 1050 г. и е съхранил уникални по рода си паметници на индийската архитектура и изкуство. От 85-те храма са останали 22.

Някогашната столица на могъщата империя Чандела днес е градче с не повече от 19 000 души население, в което има и над 20 светилища.

Всяка стена, фасада, колона, пролок от храмовете са покрити с исторически и митични персонажи, и често на тези картини са изобразени открити сцени на любов.
Храмовата украса е практически най-голямата галерия на еротичното изкуство в света – тя е част от сексуалното образование в древна Индия, като нагледни примери за Кама Сутра.

[ad id=“236993″]

Някои специалисти твърдят, че скулптурната еротика има дълбоко религиозен характер и символизира връзката на човешката душа с боговете. Други смятат, че такива скулптури предпазват храма от гръмотевици: богът на дъжда Индра е един от покровителите на любовта.

На всяко от хилядите изваяни лица посетителят вижда застинала блажена усмивка. Той разглежда каменните фигури на танцьорките при сутрешна светлина, на пладне и при залез слънце и вижда как при играта на светлините и сенките фигурите оживяват. Ръцете на мъжете и жените все едно се движат, изобразявайки бушуващи страсти, талиите тръпнат, имитирайки люшкащи се от вятър клони на дървета.

Храмовете Кхаджурахо са обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

източник: Дарик


image0 (9K)