Шефът на BioNTech е убеден, че ваксината е ефективна и срещу новия щам

Директорът на компанията BioNTech е убеден, че разработената съвместно с Pfizer ваксина срещу COVID-19 ще бъде ефективна и срещу новия щам на вируса, разпространен във Великобритания. Пред германската телевизия Билд Угур Шахин каза, че фирмата му ще изследва мутацията внимателно в близките дни.

Повече от 40 държави вече са ограничили влизането на пристигащи от Обединеното кралство заради новия щам на вируса, открит първо там. Сред тях е и България. Според здравни експерти от САЩ и Великобритания новият щам се разпространява по-бързо, но предизвиканата от него болест не протича различно.

Ваксината на американската компания Pfizer и на германската BioNTech беше одобрена за използване в Европейския съюз (ЕС) от Европейската агенция по лекарствата (EMA) в понеделник. Така ваксинирането в ЕС може да започне до седмица, след като Европейската комисия даде разрешение препаратът да бъде допуснат на европейския пазар.

„Нашата задълбочена оценка означава, че можем уверено да гарантираме пред гражданите на ЕС безопасността и ефикасността на тази ваксина и че тя отговаря на необходимите стандарти за качество“, каза Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

По време на пресконференция в понеделник Кук каза, че „няма доказателства“, че ваксината на Pfizer и BioNTech няма да бъде ефективна срещу новия щам на коронавируса. Ръководителят на звеното за борба с пандемиите на Европейската агенция по лекарствата Марко Кавалери допълни, че ваксината предизвиква създаването на антитела, които са ефективни срещу няколко различни варианта на патогена.

„Въпреки че все още нямаме пълно потвърждение, смятаме, че е много вероятно ваксината да осигурява защита и срещу новия щам“, каза Кавалери в понеделник.

Ваксината на Pfizer и BioNTech вече е одобрена и се използва във Великобритания и САЩ. Американският регулатор разреши използването и на ваксината на компанията Moderna и имунизациите с нея започнаха в понеделник.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)