Шефът на НКИЗ Антоанета Барес в Унгария

Антоанета Барес, изпълнителен директор на „Национална компания индустриални зони“, и Норберт Моруц, президент на Асоциацията на индустриалните, научните, иновационните и технологичните паркове в Унгария, подписаха Меморандум за разбирателство.

Това стана по време на Втората сесия на българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе в Будапеща. Участието в нея се осъществява в рамките на официалното посещение на министъра на икономиката Емил Караниколов в Унгария.

Изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес представи българските държавни индустриални зони пред представители на унгарски икономически институции и компании по време на Българо-унгарския бизнес форум, който беше част от Втората сесия на българо-унгарската междуправителствена комисия. Барес наблегна на факта, че дружеството проектира, развива и управлява своите индустриални зони, като подпомага създаването на благоприятни условия за инвеститорите и съдейства на бизнеса за реализация на проекти в индустриални паркове с готова инфраструктура.

Министър Караниколов беше категоричен, че между България и Унгария е налице политическо, икономическо и културно сътрудничество, което превръща двустранните отношения в приоритетни. „Този форум е поредна стъпка за разгръщане на големия икономически потенциал между нашите две страни“, каза министърът на икономиката.

Унгария е сред водещите чуждестранни инвеститори в България, допълни още Караниколов по време на Втората сесия на българо-унгарската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. По думите му за 2018 г. страната е на второ място по поток на преки чуждестранни инвестиции в България след Холандия. Министър Караниколов посочи, че за периода 2002 – 2018 г. унгарските инвестиции в България са над 1,5 млрд. евро.

„Отчитайки потенциала на българската и унгарската икономики, считам, че съществуват редица възможности за успешно партньорство и привличане на повече унгарски инвестиции“, подчерта Караниколов. Той се срещна с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Двамата обсъдиха възможностите за насърчаване на инвестициите, както и перспективите за реализиране на съвместни инициативи.


image0 (9K)