Шефът на НЗОК: При случаи на К-19 в училище, касата ще плаща за тестовете

„По данни на НЗОК и информационната системата са хоспитализирани над 5200 човека от началото на пандемията от коронавирус, а към момента приблизително около 600 са в лечебни заведения, а около 60 в интензивни отделения.“ Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред „Дарик радио“.

Капацитетът на болниците е около 2800 места в интензивни отеделния, които могат да се ползват за лекуване на тежки случаи на болестта, сочи справката, която проф. Салчев цитира.

Той уточни, че това са приблизителни, а не точни данни.

Проф. Салчев коментира, че вече хората се държат към тази епидемия като към сезонния грип, а според него в училищата ситуацията е нормална, учебната система е подготвена.

„Мисля, че в училищата организацията е нормално структурирана. Малко повече се експонира на отделни места, поради личностните действия и решения на място. Като цяло училищната система е подготвена за тези срещи“, каза още той по темата за случаите на коронавирус в училищата.

„Когато имаш неизвестен страх с много фактори, човек се подготвя за много по-страшни неща. Смятам, че в началото тръгнахме с нормални мерки, някои от които се задържаха повече.“, каза още той относно наложените мерки и икономическия срив.

Ковидът трябва да се управлява като епидемия от какъвто и да е вид, посочи той.

От 1200 до 1700 лева струва лечение на пациент с коронавирус в болница, информира управителят на НЗОК.

Най-много се плаща за онкологични заболявания, за операции, хирургия, ортопедия, допълни проф. Салчев по темата за цената на клиничните пътеки.

Той призова хората да спазват всички хигиенни мерки, защото вирусът е страшен, но на индивидуално ниво.

До 3000 теста на ден заплаща здравната каса на цена по 60 лева, докато лаборатиите взимат по около 120 лева на свободен прием, стана ясно от думите на Салчев. Този капацитет обаче не се изпълнява, тоест не се правят толкова много тестова, които да плаща Здравната каса.

Заради коронавируса не се налага актуализация на бюджета на НЗОК, посочи той.

Проф. Салчев обясни, че при наличие на случаи на вируса в училище, касата ще плаща за тестовете на децата от дадения клас, но това решение се взима от РЗОК.

 


image0 (9K)