Шефът на НЕК подаде оставка след последните скандали

Петър Илиев, изпълнителен директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД е депозирал оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД. Това е станало днес, 19 юни, съобщават от институцията.

Припомняме, в последните месеци избухнаха няколко скандала около НЕК, най-вече с обвиненията от страна на работодателите за манипулиране цената на тока от страна на НЕК.

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

На брифинг Петър Илиев отхвърли обвиненията и се опита да обясни действията на НЕК по отношение на скоковете на цената на електроенергията за „ден напред“.

Въпреки това от АОБР излязоха с още едно опасение по отношение на търг, обявен от НЕК за днес, 19 юни. Тогава от НЕК излязоха с позиция, лично подписана от Петър Илиев, в която отново отхвърлиха обвиненията, възнегодуваха от намеса в работата й като търговски субект, но и направиха и промени в процедурата по търга.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настояха в открито писмо до Борисов, Петкова и Дончев за проверка в Националната електрическа компания (НЕК), трите енергоразпределителни дружества (ЕРП), Комисията и за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Те поискаха проверката да установи причините, довели до преждевременното изчерпване на квотно предвидената електроенергия за регулиран пазар.


image0 (9K)