Шефът на най-голямата кетъринг компания загина в авиокатастрофа

Ричард Казънс, главен изпълнителен директор на британската Compass Group, която е най-голямата компания за кетъринг в света, е загинал в самолетна катастрофа в Австралия, при която загубиха живота си и четирима от неговите най-близки хора.

[ad id=“225664″]

От Compass потвърдиха в началото на седмицата, че 58-годишният Казънс е загинал в последния ден от 2017 г., когато хидроплан е паднал в река Хоуксбъри, северно от Сидни.

Според местните власти, при катастрофата са загинали всичките шестима души на борда на самолета, в това число синовете на Казънс Едуард и Уилям, които са били на 23 и 25 г., респективно, информира FT.

От полицията са идентифицирали останалите жертви като 48-годишната Ема Боудън, годеница на Ричард Казънс, и нейната дъщеря Хедър Боудън, която е била на 11 години. Гарет Морган, 44-годишният пилот на хидроплана, също е загинал в катастрофата, причината за която все още остава неизвестна.

[ad id=“263680″]

Местните власти в момента работят по изваждането на останките от самолета, които се намират на 13 метра дълбочина в близост до град Коуън.

Казънс се присъединява към Compass през май 2006 г. като главен изпълнителен директор – период, в който компанията е обвинена в корупция при търговските й взаимоотношения с ООН.

По време на управлението на Казънс Compass връща на акционерите общо 9 млрд. паунда (12.1 млрд. долара) под формата на дивидент и обратно изкупуване на акции. Казънс трябваше да напусне поста главен изпълнителен директор на Compass през март и да се оттегли окончателно от групата през септември.

Неговият наследник е Доминик Блейкмор, главен оперативен директор на Compass за Европа, който ще поема управлението на компанията незабавно.

[ad id=“225664″]

Казънс наскоро напусна позицията си на старши независим директор на Tesco, след като преди помогна на най-голямата компания за търговия на дребно във Великобритания да се справи със счетоводния скандал от 2014 г.

Роденият в Лийдс Казънс започва кариерата си през 1981 г. в Cadbury Schweppes, преди да се премести в BTR Industries.

Той бетонира репутацията си на успешен ръководител, след като за шестте години като главен изпълнителен директор в производителя на гипсокартон BPB извежда компанията до лидер в своята сфера. Казънс също така е бил изпълнителен директор на Reckitt Benckiser, HBOS и P&O.

Г-жа Боудън е била редактор в списание OK!, където работи от 15 години.

От компанията Sydney Seaplanes, която засега е спряла всички полети, обявиха, че са шокирани от трагичния инцидент.

Според компанията, Морган е бил изключително опитен пилот с над 10 000 летателни часа, от които 9 000 с хидроплани.

Sydney Seaplanes предлага туристически полети около пристанището на Сидни, плажовете на града и дивите райони по поречието на река Хоуксбъри. Според уебсайта на компанията, тя развива дейност от 2005 г., а петте й хидроплана транспортират по около 27 000 пътници годишно.
profit.bg


image0 (9K)