Шефът на МВФ Кристалина Георгиева: Светът навлиза в нова глобална икономическа криза

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди, че светът навлиза в нова глобална икономическа криза, породена от задълбочаване на неравенствата и нестабилността на финансовия сектор, съобщават световните агенции.

В изказването си пред Института за световна икономика „Питърсън“ във Вашингтон, Георгиева посочи, че за последните 20 години разликата в доходите между отделните страни намалява, но продължава да расте неравенството между отделните групи на населението.

Тя даде за пример Великобритания, където 10 процента от най-богатите притежават състояние, което се равнява на общия доход на обедняващата половина от населението. По думите на Георгиева този процес, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, се наблюдава в много други страни, където нераванството на доходите достига рекордни нива.

„Тази тревожна тенденция много напомня ситуацията от началото на XX век, когато развитието на технологиите и интеграцията отначало водят до „златен век“, до „бурните 20“, а след това и до финансова катастрофа“, заяви Георгиева, цитирана от сайта на МВФ.

„Златният век“ в САЩ се нарича епохата на икономически и демографски бум в края на XIX век, след края на Гражданската война, а „бурните двайсет“ обхващат десетилетието на разцвет в икономиката и културата след Първата световна война. След което в САЩ настъпва Голямата депресия.


image0 (9K)