Шефът на КНСБ за болничните: Ще поведем недоволните!

От 1 януари 2020 г. първият ден от болничните ще бъде за сметка на боледуващия. Вторият и третият ден остават за сметка на работодателя, а от четвъртия поема НОИ. За това се договориха ГЕРБ и „Обединените патриоти” на Коалиционен съвет вчера. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира в сутрешния блок на бТВ, че идеята на управляващите да пресекат по този начин практиката за взимане на фалшиви болнични, няма да доведе до нищо добро. Според синдиката трите дни болнични трябва отново да се плащат от НОИ.

„Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина. Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да й бъде платен. Около десет пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да ѝ вземем горе-долу половин заплата на година, без да й обясним защо. Това е скандално”, заяви президентът на КНСБ.

Според Пламен Димитров е нужна сериозна борба с кухите фирми, които източват НОИ. Той призова всички онези, които имат възможности да разследват, най-накрая да започнат да го правят.

„Ако има воля, държавната машина може да покаже, че това няма как да продължава”, допълни Димитров.

Синдикатите бесни за болничния, искат спешна среща с Борисов

От КНСБ искат среща с премиера, на която ще настояват предложението да бъде оттеглено. Ако това не се случи, синдикатите ще решат какви действия да предприемат.

„Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал”, каза Пламен Димитров.

 


image0 (9K)