Шефът на КАТ Стара Загора за увеличените глоби и административни наказания

Началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Стара Загора Гл. инспектор Делян Славов запознава читателите на ЗАРАТА с новите допълнения и изменения към Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила от 21 януари 2017 г.

Господин Славов, как се променят административните и финансови санкции за нарушителите на пътя с новите допълнения и изменения в ЗДвП? Кажете първо какви са наказанията за лице, което е предоставило автомобила си на друг човек, констатиран на пътя без книжка, след употреба на алкохол или наркотични вещества?

– Санкциите за лице, предоставило автомобила си на друг, установен да шофира без свидетелство за правоуправление, употребил алкохол или други упойващи наркотични вещества са: спиране на автомобила от движение до 1 месец и глоба от 100 до 300 лева.

Много зачестиха гонките, състезанията, дрифтовете на всевъзможни места в населените и на други нерегламентирани места. Какво предвижда законът за този тип нарушение?

 – Предвиденото наказание за участие и организиране на нерегламентирани състезания е доста сериозно: глоба в размер на 3 000 лв. и лишаване от право за управление на МПС за 1 година, а при повторно нарушение: глоба от 5 000 лв. и вземане на книжката за 3 години. Освен това, се предвижда спирането от движение за срок от 3 месеца на МПС, чийто собственик допуска, организира или предоставя управлението му на лице за участие в нерегламентирани състезания по пътищата, отворени за обществено ползване.

В последните няколко години станаха чести случаите на движение на МПС (основно леки автомобили) в насрещното платно на автомагистралите. Как ще бъдат наказвани тези „смелчаци“?

– Това деяние е с изключително голяма обществена опасност, тъй като сериозно застрашава сигурността на останалите участници в движението. За такива водачи при първо провинение глобата е 1000 лева и отнемане на книжката за 3 месеца. При повторен случай глобата скача на 4000 лева и без право на шофиране за 6 месеца. Драстично увеличаване на глобите има при превишаване на скоростта.

Нека разберем как нарастват сумите от глобите там?

Ако се надвиши скоростта на МПС в населено място с:

от 31 до 40 км/ч – глобата е 400 лева, при повторност – в двоен размер или 800 лева

над 40 км/ч в – за първи път – 600 лева, за втори път – 1200 лева

над 50 км/ч – 700 лева и отнемане на книжката за 3 месеца

Важно е да се знае, че за всеки 5 км/ч над 50 км/ч превишаване на скоростта в населено място, глобата се увеличава с 50 лева.

При превишаване на скоростта в извън населено място санкциите са следните:

от 31 до 40 км/ч – глобата е 300 лева, при повторност – в двоен размер или 600 лева

над 41 до 50 км/ч – при първо нарушение – 400 лева, при повторно – 800 лева

Много шофьори си мислят, че като откажат проба за алкохол и наркотици, едва ли не ще се спасят от санкции?

 – Трябва да ги разочаровам. Всеки подобен отказ е с фиксирана доста сериозна санкция: 2 г. отнемане на книжка и 2000 лева глоба Ако автомобилът е собственост на шофьора, отказал проба на пътя, се свалят регистрационните табели на МПС за срок от 6 месеца до 1 година.

От доста време се шири усещането, че можем да си караме колата спокойно, въпреки, че имаме неплатни глоби. А сега?

 – Ако ти е връчено наказателно постановление, не си го платил и въпреки това управляваш автомобил и те спрат служители на КАТ – за това деяние се отнема книжката до плащане на наказателното постановление или фиша.

В някои европейски страни глобите се увеличават двойно, ако не ги платиш в двуседмичен срок. Има ли подобна точка и в нашия закон?

– Както и в досегашния ЗДвП, при издадени електронни фишове за нарушение на скоростта, ако глобата се заплати в едноседмичен срок, се ползва намаление от 30 %, т.е. нарушителят ще плати 70% от стойността на фиша. Но това важи само за електронните фишове – напомни Делян Славов.

Още една тема, много често засягана в ежедневните бюлетини на МВР, е карането на автомобили с чужди номера или изобщо без регистрационни табели.

– За всяко едно МПС, движещо се без номера, номера на друго превозно средство или с изтекли регистрационни табели се започва досъдебно производство. Деянието вече е инкриминирано, т.е. – влиза в съда. Решението в крайна сметка е на съда – ако той прекрати делото, водачът минава само с глоба. Но съдът може да постанови санкция от 500 до 1000 лева и лишаване от свобода до 1 година.

Ако не сме изрядни и сме седнали зад волана с неплатена гражданска отговорност или без винетен стикер (където той е наложителен), какво наказание предвижда законът?

– При неплатена гражданска отговорност още на място се отнема книжката, до сключване на застраховката. А без винетен стикер се спира от движение МПС. Искам да добавя нещо много важно! Участниците в ПТП имат задължение да звънят на тел. 112 само, ако има пострадал или участниците не са постигнали съгласие за вина при инцидента, допълни Гл. инспектор Славов.

Шефът на КАТ Стара Загора разяснява защо се свалят номерата на колите


image0 (9K)