Урсула фон дер Лайен представи силен план за развитието на Европейския съюз

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнесе пред евродепутатите първата си реч за „Състоянието на Съюза“.

В изказването си тя подчерта, че дъмпинговите заплати „унищожават достойнството на работата, наказват предприемачите, които плащат добри заплати, изкривяват честната конкуренция в Общия пазар“.

„Всеки трябва да има достъп до минимална заплата или чрез колективно договаряне, или чрез установена по закон минимална заплата“, подчерта Фон дер Лайен. Тя добави, че самата тя е силен привърженик на колективното договаряне.

Фон дер Лайен поиска още да бъде създаден европейски закон от типа „Магнитски“ в САЩ, чрез който ЕС да налага санкции в глобален мащаб за нарушаване на човешките права.

Тя определи отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални като „модел от зловредни дейности, който не е единичен случай и не се променя“. Поради това Европейският съюз трябва да може да налага санкции, когато са нарушени човешки права, категорична е Урсула фон дер Лайен.

Тя каза още, че трябва да бъде изграден „силен здравен Европейски съюз“. Поради това е предложила да бъдат подсилени финансово Европейската агенция по лекарствата и Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

„Вирусът показа колко уязвима е нашата общност на ценности… Но хората са готови за промяна. Сега е моментът Европа да поведе по пътя към излизане от тази уязвимост“, призова председателят на ЕК.

Фон дер Лайен подчерта, че пандемията от новия коронавирус „не показва тенденция към отслабване“.

„Бюджетът на ЕС за възстановяването след пандемията все още не е одобрен от институциите на общността, но може да бъде използван за „постигане на по-добър начин на живот през утрешния ден“, категорична е председателят на Европейската комисия.

 

 


image0 (9K)