Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов за ареста на журналисти: Не дължа извинение!

Полицаите са били на секретен пост и не са знаели, че на местопроизшествието идват журналисти, обясни шефът на ГДБОП

[ad id=“225664″]

Полицаите, задържали разследващия журналист от „Биволь” Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, са били на секретен пост и не са знаели, че журналистите ще идват на местопроизшествието. Това каза по бТВ шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по свое разследване. Спиридонов обаче беше категоричен, че не е възпрепятствано журналистическо разследване. Според него полицаите са си изпълнили задълженията както трябва.

Пред бТВ Димитър Стоянов разказа, че при задържането си с Атила Биро не са имали право да проведат телефонен разговор и беше категоричен, че това е нарушение на техните права. „Стояхме около 1 час закопчани с белезници, а в следващите 3 часа са били на местопроизшествието, отново задържани, но без белезници, явно бяха установили кои сме”, допълни той. Журналистът посочи, че най-вероятно ще търси защита на нарушените си права по съдебен път.

„Очевидно е, че няма воля да се разследва корупцията по високите етажи на властта. Много възможно е този случай да затихне като много други”, смята разследващият журналист.

[ad id=“263680″]

„Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е „чадър”, дали е лоша координация, но беше факт, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници”, изтъкна той.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов беше категоричен, че не дължи извинение на никого. „Ние сме действали както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, че са знаели кой какъв е”, отбеляза Спиридонов.

„Не създаваме ли усещането у българските граждани, че са нещо по-малко от българските журналисти”, попита шефът на ГДБОП. „Какво точно нарушение бяхме извършили, ходейки по път и виждйки чували с нарязани документи? Районът не беше отцепен с ленти”, подчерта обаче Димитър Стоянов.

Спиридонов допълни, че след като на 13 септември са получили точната локация на документите, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време главният редактор на „Биволь” Атанас Чобанов е подал информация, че отново се пълни друг автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото. „Поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа”, подчерта Спиридонов.

[ad id=“236993″]

Димитър Стоянов твърди, че от ГДБОП са знаели, че журналистите също се движат натам. Спиридонов обаче отрече. „Такава информация не е подавана от г-н Чобанов”, категоричен беше той. „Изведнъж се появяват хора да ровят из някакви чували и да подритват загасващия огън”, допълни Спиридонов.

„Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? Оставам с впечатлението, че искате при българските служители на МВР и българските граждани най-вече да създадете усещането, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях”, заяви шефът на ГДБОП. Цялата работа е „филм със скапан сценарий”, изтъкна той.


image0 (9K)