Шефът на БСК: 433 000 държавни служители контролират 405 000 работещи фирми!

„България е два пъти по-малка от Холандия, но там чиновниците са 20 000, докато ние тук поддържаме армия за 20 Холандии. Инквизицията на средния ешелон на държавните учреждения съсипва бизнеса“, категоричен е Радосвет Радев

В България има армия от 433 000 държавни служители, които контролират 405 000 работещи фирми. Шокиращата статистика изнесе при посещението си в Бургас председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, който днес се срещна с бизнеса, а след това и с областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, пише „Флагман“.

Радев подчерта, че голямата бюрокрация, е била основната тема на разговора му с бургаските предприемачи.

„Специфичните проблеми са тромава и инквизираща държавна администрация. Един от случаите е свързан с работата на РИОСВ, друг с Инспекцията по труда, те се повтарят и си приличат. Смея да твърдя, че държавната администрация не е готова да партнира с бизнеса. Куриозното, е че на най-високо ниво – министри, председатели на агенции декларират това нещо, но средният мениджмънт унищожава бизнеса”, каза пред журналисти в Бургас Радосвет Радев.

[ad id=“263680″]

„Едно от обясненията за намаляване на безработицата в България е драматичният ръст на наемане на хора в администрациите. На всеки един стопански обект си има зачислен по държавен служител, което от своя страна кара всяка фирма да назначи човек, който е за връзка с „инквизиторите”. България е два пъти по-малка от Холандия, но там чиновниците са 20 000, докато ние тук поддържаме армия за 20 Холандии”, допълни Радосвет Радев.

Шефът на БСК отбеляза, че за бизнеса голям проблем е начинът на провеждането на обществени поръчки. Парите се харчат непрозрачно, търговете се правят за „наши хора” и печелят от същите тези „наши хора”, отсече Радев.

В Бургас той е бил запознат с казуса на средноголяма компания с 200 души работници, която била изряден данъкоплатец, но определени обществени поръчки били печелени от фирми с 20 служители, които наемали подизпълнители , работещи „на черно”.

[ad id=“236993″]

„Регламентите в България не защитават почтения бизнес”, категоричен е Радосвет Радев.


image0 (9K)