Шефът на КЕВР: Нужна е законова промяна, да бъдат връщани пари заради новата цена на газа

Председателят на енергийният регулатор Иван Иванов заяви днес, че без промяна в закона няма как на потребителите да им бъдат връщани пари, като резултат от намалението на цените на природния газ, който газовата компания договори преди няколко дни.

Той се аргументира, че подобно решение със задна дата би паднало в съда. Една от възможностите е в следващите периоди повишенията да са по-малки и така да бъдат компенсирани потребителите, но затова отново ще трябват законови изменения.

На днешното заседание на парламентарната енергийна комисия ресорният министър Теменужка Петкова изрази надежда, че в някакъв момент ще бъдат компенсирани потребителите за заден период след намаляването на цената на руския природен газ с 40%.

Очаква се ефект от това намаление за потребителите да има след ценово решение на КЕВР от 1 април. И евентуалните промени в цените ще влязат в сила от тази дата. След 40-процентното намаление се очаква цената на топлата вода да бъде с 20-30% по-ниска.

„Но намаляване на цени със задна дата няма да се случи във варианта, в който се създадоха очаквания, че това ще стане. Първо, защото ще се изчислява с колко по-ниски ще бъдат тези цени за всеки един от тези 8 месеца назад. След което обаче се оказа, че може би няма да бъде взето толкова лесно решение как да бъдат намалени“, обясни Иван Иванов.

„Относно надвзетите суми, които трябва да бъдат възстановени на потребителите, към момента КЕВР няма правно основание да се произнася с нови решения от изминал период, освен когато Върховният административен съд с финално решение задължава Комисията да излезе с ново ценово решение. Случаят в момента не е такъв. Което означава, че ако КЕВР трябва да се произнесе с променени цени за изминал период, е необходимо да бъде променен Законът за енергетиката“, обясни Иванов пред енергийната комисия.

 


image0 (9K)