Шефът на БНБ: Бъдете спокойни за парите си

Хората могат да са абсолютно спокойни за парите си”, заяви председателят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за bTV на днешния празник на банкерите – Никулден.

„Всички показатели са на добро равнище, печалбата за втора поредна година на сектора доближава исторически най-високите равнища. Свидетели сме на това как кредитната активност се увеличава, лошите кредити намаляват, така че имаме много позитивни фактори и не случайно тези международни агенции взимат решения за повишаване на кредитния рейтинг, не на база на някакви субективни съображения, а на база на реални факти”, добави той.

Според него влизането в еврозоната ще е полезна стъпка за страната. „Както процесът, така и присъединяването към Еврозоната ще има положителен ефект за икономиката. Достатъчно е да погледнете докладите на международните кредитни агенции, които бяха разпространени в края на миналата седмица. Те ясно посочват като основен фактор за бъдещото повишаване на кредитния рейтинг на страната присъединяването на нашата валута към валутния механизъм”, каза той.

[ad id=“263680″]

Радев наблегна върху съживяването на икономиката.

„Ако икономиката работи добре, хората ще живеят по-добре. А тя определено работи по-добре, това се вижда от всички индикатори.“ Според него обаче в някои случаи имало забавяне във времето между променените макроикономически показатели и реалното им усещане по джоба на хората.

Директорът на БНБ коментира и т.нар. криптовалути, напр. биткойни, чиято цена напоследък се увеличи чувствително.

„Аз мисля, че тук има два концептуални въпроса, които трябва да са ясни преди да има съдържателна дискусия. Първият въпрос е, че в случая с биткойни и сходните т.нар. криптовалути не става въпрос за никакви валути. Това не са валути, това са стоки и обект на спекулация, които някои инвеститори използват и като средство за разплащане. Вторият въпрос е, че тази тема не трябва да се смесва с темата за дигиталните пари, които вероятно един ден в банките, централните банки, ще имитират.

Това не е факт, но централните банки проучват внимателно този въпрос. Тези дигитални пари ще бъдат истински пари, само че в дигитална форма. Следователно, когато говорим за биткойн, става въпрос за един спекулативен актив, а не за валута. Ето защо централните банки не регулират и биткойн, и подобните конструкции”, обясни той.

Източник: offnews.bg

[ad id=“225664″]


image0 (9K)