Шефът на антимафиотите в Стара Загора на съд

Спецзвено „Антикорупция“ към прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу шефа на сектора за борба с организираната престъпност в Стара Загора Ивайло Димов.

Той е обвиняем за престъпление по служба, извършено в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и за престъпление против правосъдието – склоняване на прокурор да наруши свое служебно положение във връзка с правораздаването, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение, съобщава Dir.bg.
През октомври миналата година в Съдебната палата на Стара Загора Ивайло Димов отишъл при окръжния прокурор, при заместника му и при председателя на Окръжния съд, като поискал да се забави разследване срещу мъж, който бил задържан при продажба на наркотици, както и да има „по-специално отношение“ към него.
Шефът на старозагорските антимафиоти поискал още и образуваното по случая дело да бъде решено със споразумение при благоприятни за наркодилъра условия. Магистратите заявили на Димов, че това, което иска е „нередно“ и че не могат да въздействат на наблюдаващия прокурор под каквато и да е форма как да реши делото си.
Независимо от това в периода октомври-ноември 2015 г. в Стара Загора, Ивайло Димов е склонявал прокурора по делото срещу дилъра да наруши служебните си задължения във връзка с правораздаването – да изготви споразумение и то да приключи „благоприятно“ за обвиняемия.
През периода март-април 2016 г. антимафиотът отново се срещнал с председателя на съда в Стара Загора, както и с окръжния прокурор и отново поискал да бъде сключено споразумение със задържаното за продажба на наркотични вещества лице. Настоял и да се определи на обвиняемия по-леко наказание, тъй като досъдебното производство вече било внесено в съда.
Сигналът за действията на Ивайло Димов е подаден от прокурорските и съдийски органи, подложени на натиск. Извършена е и проверка от агенти на ДАНС. Показания срещу шефа на антимафиотите са дали свидетели. Не са прилагани специални разузнавателни средства.

 

 


image0 (9K)