Шефовете на болниците в Плевен и Габрово: Няма място за тревога!

Още преди да са станали ясни последните резултати от изследванията, в Габрово и Плевен издириха 59 души, които са контактували с двамата пациенти, които вчера дадоха положителни проби за COVID-19. Очаква се окончателната диагнозата за бъде оповестена между 10 и 10.30 часа днес.

„75-годишната жена остава в стабилно състояние, няма влошаване. Тя е настанена в Инфекциозно отделение и е изолирана. Продължава лечението й по плана, който и до момента е получавала като терапия“. Това заяви пред Нова тв изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово д-р Минко Михов.

„Постъпила е при нас на 3 март с оплаквания, типични за сезона за такъв тип респираторни заболявания“, посочи още той.

По думите му пробата й е взета след нареждането за вземане на пробите на случаен принцип от пациенти, които са лежащо болни с пневмония в болницата.

„Болницата е под карантина. Свиждането е забранено. Отделението, в което е била, не приема повече пациенти. Персоналът, който я е обслужвал е издирен. Взети са проби от всички и са изпратени още през нощта. Засега сме издирили 45 човека, които са имали контакт с нея в болницата“, посочи още той.

„Болницата и Спешното отделение продължават да работят. За момента няма място за тревога“, категоричен бе Минко Михов.

„За щастие ситуацията беше такава, че край нея няма много хора, живеела е самостоятелно в жилището си. Има общо двама близки роднини. Те са издирени. Единият не е бил в контакт с нея. На втория му е взета проба, очаква се резултатът“, заяви директорът на РЗИ-Габрово – Николай Пенчоков. „Място за паника към настоящи момента няма. Призоваваме за хигиена“, каза още той.

Както ЗАРАТА писа, мъжът от Плевен, дал положителни проби за COVID-19, е в добро физическо състояние. Преди дни, когато е постъпил в болницата, е бил тежко болен, с усложнения от грип. Именно тогава са му направени рутинните тестове за коронавирус. Взети са му три проби, като две от тях са дали положителен резултат.

Мъжът е бил в контакт с около 14 души персонал от болницата в Плевен. От лечебното заведение уверяват, че всички те са били с предпазни маски и в момента са поставени под карантина.

„Постъпил е в болницата преди три дни, със съмнение за пневмония и вече е в много добро състояние. Той е изолиран, както и един човек, с когото е бил в една стая. Седем лекари, които са контактували с мъжа, също са в отделението под карантина“, обясни говорителят на УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен Момчил Цветков.

„Тази нощ е протекло издирване на близките на 27-годишния мъж и всички вече са обхванати. Чакаме резултатите към 10.00 ч.“, добави Цветков.


image0 (9K)