Шестте убийства в Нови Искър – свидетелство за недъзите на системата

В последните дни никаква друга новина, освен свързана с убийството в Нови Искър и кръволока Росен Ангелов, не може да спечели реално внимание – нито европредседателство, нито Желязната църква и даже Богоявление…

[ad id=“263680″]

Защо?

Ясно е, че този тип новини в цял свят и при всички народи, печелят основното внимание – на едни, заради облегчението, че не се е случило с тях, на други – заради предупреждението, че са възможни и т.н. У нас обаче има още един елемент – случаят Росен Ангелов е азбучно доказателство до каква степен не работи системата ни – нито правната, нито полицейската. В 24 часа са разказали цялата биография на убиеца. Взета е директно от досието му – официалното, вижте я.

И какво става ясно от нея: още при изготвеният при второто му излежаване на присъда в затвора психопортрет, е било ясно, че става въпрос за психопат. Въпросната присъда е за брутално изнасилване на студентка. Ясно е било, че като всеки психопат, Росен Ангелов е бил добре адаптивен, успявал е хитро да се хареса, да манипулира и да демонстрира добро поведение, без да е по-малко опасен. Въпреки това е освободен предсрочно, или точно заради това? Що да си създаваш проблеми с такъв човек наблизо?

Освобождаването му е последвано от блудство с 11-годишно дете – доказано, дори лично видяно от влезлите в дома полицаи. По неизвестна причина обвиненият не е задържан докато се води следствието. Не е задържан и след присъдата, според която и досега би трябвало да е затворник, а шестима души, сред които 3 деца, да са живи. Тръгват да го търсят след присъдата, за да го отведат в затвора и… каква изненада – него го няма на адреса. И така 9 години го търсят. Някой ще каже – гениален психопат. Едва ли при положение, че е известно, че той няма документи и не може да напусне страната. Нещо повече – докато уж го издирват, Ангелов сключва официален договор с мобилен оператор. Спира да плаща и мобилният оператор дори успява да го осъди официално. Това всичкото, докато го издирват – явно е нужно да се добави едно УЖ.

В момента текат масирани издирвателни действия, евакуиран е и жилищен блок в София. В предаването на Слави Трифонов обаче, експертът по сигурността Славчо Велков заяви, че е ясно как Ангелов ще бъде убит, щото имало социална нетърпимост към деянието му, т.е. – ако гледа, в никакъв случай да не се предава. Че и отгоре – двамцата и идеи взеха да му дават, обсъждайки, че може, например да избие и 50-60 души като в САЩ, за да си реализира психопатията, тъй и тъй е обречен и т.н. И още не се е чуло прокуратурата да се е самосезирала и да е обвинила тези двамата. Ще ми се да вярвам, че действията и говоренето им е породено от чиста глупост.

Дори не споменавам за дреболии като това, че след всичките огледи на криминалистите, тефтерче – веществено доказателство, е намерено не от тях, а от дошлите доста по-късно журналисти. Нито пък това, че все пак е било ясно къде е издирваният т 9 години, след като разследващите се похвалиха, че още в първите 24 часа са знаели, че е той и отидоха да обискират къщата, която е обитавал незаконно.

И нека след това хората да вярват и ръкопляскат на политици, които открито обясняват, че България няма нужда от реформа на съдебната система и полицията. Тъй де, тя и от антикорупционен закон няма нужда… А, да – и борбата с организираната престъпност ни е приоритет – тя се гледа на мегдан, откъде накъде да се хвърлят сили и за издирване и превантиране на психопати – те не са организирани, а жертвите им не са видни хора.


image0 (9K)