Шествие в памет на Джордж Флойд в София в защита на ромите

Американски преподаватели организират утре в София мирен протест на бул. „Витоша“ в памет на убития Джордж Флойд и срещу расизма, полицейското насилие и погазване на правата на ромите у нас. Убийството на Джордж Флойд e катализаторът на протести не само в САЩ, но и в много други страни по света. Хора се събраха из цяла Европа и Австралия, за да се противопоставят на расизма, разказаха в сутрешния блок на бТВ тримата американски преподаватели.

Шествието ще се проведе от 16 часа на бул. „Витоша“. „Събитието ще е мирно и ще е и срещу неравенството спрямо ромите в България“, каза Чарлз Филипс, учител в Англо-американското училище.

От малки ни подготвят, че може да има агресия към цветнокожите навсякъде – на улицата, в училище, в магазина, разказа Филип. Според него нещата не са така, както са били преди, определено са се променили спрямо цветнокожите: „Но в момента махалото се отплесна в друга посока, избирането на Обама не промени проблема с расизма, трябва цялото общество да си промени начина на мислене“.

Освен като част от протестите и отношението на полицията спрямо цветнокожите, Лорел Змолек, преподавател в Американския колеж в София, открива расизъм и по време на пандемията: „Повече чернокожи умират от вируса, понеже нямат достъп до лекарска помощ и работят помощни професии, без които няма как да съществуваме“.

Според преподавателя от Луизияна Санди Ян всички се фокусират основно във вандалските прояви, а не виждат и мирните по отношение на протестите в САЩ.

Да не забравяме, че и всички революции започват с вандализъм, поясни тя. Санди Ян сподели, че е била обект на расизъм от полицаи: „Спирали са ме и са ми казвали: Ти си откраднала тази кола, това е унижение, поражда страх“.

 

 


image0 (9K)