Шествие в памет на Борис Немцов в Москва

На булевард „Академик Сахаров“ в Москва завърши организираното днес шествие в памет на руския опозиционер Борис Немцов, състояло се в навечерието на третата годишнина от убийството му, информира ТАСС.

[ad id=“225664″]

То бе разрешено от властите и по данни на столичната полиция в него са участвали 4500 души, а според неправителствена организация, цитирана от Ройтерс, която брои участниците в такива събития чрез метални детектори, те са били 7600. Организаторите бяха заявили участието на 30 000 души, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Хората в колоната носеха знамена на опозиционни сили като партията ПАРНАС, Съюза на десните сили, обществено-политическото движение „Солидарност“, плакати с портрети на Немцов и цитати от негови речи, отбелязва агенцията.

Сред участниците тя посочва по-специално кандидат-президентите Ксения Собчак и Григорий Явлински, които заедно с още петима претенденти ще оспорват на президентските избори през март поста на Владимир Путин.

[ad id=“236993″]

„Убийството на Немцов е политически акт на терор. Цялата отговорност за него пада върху Путин“, каза кандидат-президентът от партия „Яблоко“ Григорий Явлински в изявление на живо пред телевизия „Дожд“ от мястото на събитието. Участниците в шествието неколкократно скандираха „Русия без Путин“ – обичаен лозунг на опозиционните митинги.

Борис Немцов, изявен критик на президента, бе застрелян на 27 февруари 2015 г. в Москва близо до Кремъл няколко дни преди голяма опозиционна демонстрация в руската столица. В навечерието на смъртта си Немцов каза, че ще огласи документи за намесата на руски военни в украинския конфликт.

[ad id=“236999″]

На 13 юли м. г. московски съд постанови за петимата подсъдими по делото за убийството – чеченецът Заур Дадаев и четирима негови съучастници, различни срокове затвор: от 11 до 20 години при строг режим. Още веднага след убийството Путин каза, че то има „провокационен характер“, а след това внимателно следеше хода на разследването и процеса срещу обвинените за деянието.

Но според привърженици на Немцов, посочва Ройтерс, Дадаев и останалите са само извършители на ниско ниво. Според тях случаят остава неизяснен, защото онези, които са поръчали, финансирали и организирали престъплението, не са заловени.

[ad id=“237001″]

„Тези, които поръчаха и организираха това убийство, трябва да бъдат открити“, каза днес друг опозиционен политик – участник в шествието – бившият руски премиер Михаил Касянов, в живото предаване на телевизия „Дожд“. Колоната бавно премина по посочения предварително 2,2-километров маршрут, ограничен с метални решетки и под полицейска охрана.

Опозиционният лидер Алексей Навални, който не бе допуснат да се кандидатира за президент в изборите, също бе в колоната, съобщи тв оператор на „Ройтерс“.

[ad id=“238430″]

По същия повод днес няколко стотин души се събраха на един от централните площади в Санкт Петербург. Те скандираха „Русия ще бъде свободна“, показаха кадри от телевизия „Дожд“.

 


image0 (9K)