Шеста жертва на COVID-19 у нас, заразените са 331

Новите случаи на COVID-19 са 18, а общият брой вече е 331. Това обяви на брифинг в Министерски съвет председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, предаде Novini.bg. По време на брифинга стана ясно, че е починал пациент в Кюстендил и жертвите на заразата у нас вече са шест.

„Новите случаи са в София – осем, във Варна – два, в Смолян – един, в Благоевград – пет, Шумен – два, добави той. 122-ма са настанени в болница, интубирани са осем души, в София са 59, от които 6 интубирани“, уточни ген. Мутафчийски.

В отговор на въпрос дали сме на платото или в пика на епидемията, ръководителят на кризисния щаб заяви: „Не сме започнали още. Най-вроятно карантината дава своите резултати. Единственото успокояващо нещо е, че нямаме смъртност. Дори и да не сме открили болните, труповете няма как да се скрият. Това е най-показателната информация“. Ген. Мутафчийски поясни, че починалият в болницата в Благоевград е от Банско и няма данни новоустановените да са били контактни с него.

„Тествани са всички медицински лица, които имат досег със заразени пациенти“, посочи той.

По-рано днес бе съобщено, че вместо на досегашните два брифинга дневно, щабът ще информира медиите за най-актуалната информация за ситуацията с коронавируса веднъж на ден, в 17 часа в МС. Промяната се налага с оглед на перспективите за навлизане на страната ни в същинската фаза на епидемията. Целта е максимално да се ограничи струпването на хора на едно място и да се осигури социална дистанция на публични места, като същевременно се гарантира предоставянето на всички медии на своевременна информация.


image0 (9K)