Шансовете първолакът ви да попадне в желаното от вас училище

Децата с по-голям брат или сестра, които са ученици в желаното училище, ще получават допълнително по 22 точки при класиране за първи клас в София. Това е една от лансираните промени от работната група, която подготвя критериите за прием. Вероатно дрективата ще важи за големите градове в цялата страна.

[ad id=“263680″]

При първия вариант този допълнителен критерий даваше 16 т. По 6 т. ще получават деца с трайни увреждания, по 5 – кръгли сираци. Завършена подготвителна група в желаното училище дава 4 т. Децата с един починал родител ще имат 3 точки, от многодетни семейства – 2, а осиновените или отглеждани от приемни родители – по 1.

„Най-голямо предимство ще дава постоянен или настоящ адрес от поне 3 години в прилежащия район на училището, обясни зам.-кметът по култура и образование доц. Тодор Чобанов, предаде „24часа“.

Децата, които отговарят на този критерий, ще бъдат класирани в първа група. Във втора група ще са тези, чийто постоянен или настоящ адрес е до училището над 1 г., но регистрацията им е била променяна в последните от 1 до 3 г. В трета група остават тези, чийто адрес е бил сменен в последната година, а в четвърта – децата с адрес извън района на училището.

[ad id=“218001″]

Когато броят на децата в определена група по водещия критерий надхвърля местата за 1-и клас, кандидатите ще се подреждат според допълнителните критерии. Когато и по тях има повече деца с равен брой точки, за местата ще се прави жребий. В присъствие на родители и обществен съвет ще се теглят входящите номера на заявленията за кандидатстване.


image0 (9K)