Шампиони сме по заетост на висшисти на трудовия пазар у нас

Вицовете как на въпроса към професор какво казвате най-често на бившите си студенти, когато ги срещнете, отговорът е: „Една баничка и боза, моля!“ – отдавна не са актуални. На ограничения трудов пазар в България всеки що-годе интелигентен човек с поне минимални умения – комуникационни и технически, на практика веднага си намира работа. Поне половината студенти работят сериозна работа още след 2-ри, 3-ти курс и то не като обслужващ персонал. Предходно изследване, с което ЗАРАТА ви запозна, показа, че работодателите държат най-много на владеене на родния език, комуникативни умения и способност за бързо учене и адаптация. Критериите са съобразени с предизвикателствата на новата, динамична икономика, която изисква от всеки да учи непрекъснато нови и нови неща, да се сдобива с нови и нови умения.

Това се доказва и от  данните от анализ на Евростат за степента на заетост на висшистите в ЕС през 2018 г. Близо 85% от завършилите през миналата година висшисти у нас на възраст между 20-34 години са си намерили работа и са реализирали успешно натрупаните познания.

Показателят на заетост на висшистите у нас е дори по-голям от средните нива в ЕС, където 83% от завършилите студенти са започнали работа.

Според актуални данни на НСИ у нас през миналата година са завършили висшето си образование близо 54 500 студенти, като над 46 хил. от тях са се реализирали успешно на пазара на труда. Останалите близо 8 хил. висшисти вероятно са срещнали трудности при намирането на работа или са се преквалифицирали в по-ниска степен на заетост.

Според националната статистика през 2018 г. най-голям е бил броят на студентите у нас, които са завършили специалността „Бизнес администрация“ – малко над 15 хил. Втора по численост група на завършили висшисти е била в областта на „Науки за обществото“ – малко над 6 хиляди души и трета е била групата на висшистите с квалификация „Образование“ – 4 800 души.

Най-малобройни са били студентите завършили специалностите „Чужди езици“ и „Право“ – и двете групи с по около 1 200 студенти.
Забелязва се и голям дисбаланс по полова принадлежност при завършилите висше образование – 32 800 жени срещу 21 600 мъже, тоест броят на жените-висшисти е бил с около 11 хил. по-голям от броя на мъжете-висшисти.

Данните на НСИ отбелязват също и тенденция на чувствително намаляване на завършващите висше образование у нас за периода 2013-2018 г. – през 2013 г. завършилите висшисти са били общо 66 400 докато през миналата година техният брой е бил 54 400, тоест близо 12 хил. по-малко висшисти за 5-годишен период. А това означава още по-голям проблем и липса на кадри на трудовия пазар.


image0 (9K)