Шамар за образованието: Нито един наш ВУЗ не е в списъка за университетските европейски мрежи

Нито едно българско висше училище не е включено в одобрения списък за университетските европейски мрежи. Това изтъкна на среща с ректори министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БТА, като подчерта, че това е „тъжна новина“.

Чрез тези европейски университетски мрежи ще се осигуряват възможности за общи дипломи, ще могат да се задържат студенти в България, те ще бъдат и стандарт за качество в тези висши училища, които се включат в тях, каза той. „Включените в мрежите университети ще бъдат в радарите на международните рейтинги, а тези университети, които не се включат, има голяма вероятност да затънат в провинциалност“, каза министърът.

Министър Вълчев каза, че има нормативно основание – за финансиране на програми за консолидация и оптимизация, и ще се насърчи финансово обединението на университети. Ако искате да привличате чужди студенти, трябва да имате повече чуждоезикови програми, препоръча образователният министър на ректорите.

Той съобщи, че ще бъде направена платформа за кандидатстване в български университети и от чужбина, която ще е за „децата от историческите ни диаспори, за да не идват три пъти до България“. В неделните български училища по света има около 30 хил. ученици. За тях се предвижда възможност да кандидатстват с матурата по езика на държавата, в която пребивават, а сертификатът по български език ще се приравни към оценката от матура по български език. Целта е завършилите средно образование в чужбина да не губят година, ако искат да продължат да учат в България.

Източник: Faktor.bg


image0 (9K)