Чужди медии: „Странна коалиция в България“

„Расисти, един агент на комунистическите служби и една проевропейска партия“ – под това заглавие „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ публикува обширен анализ за новия български кабинет. И други медии се спират на темата.

Повечето западни медии избират едни и същи акценти в коментарите си за новото българско правителство: остра критика към „Обединените патриоти”, облекчение заради запазената евроатлантическа ориентация на България и надежди за провеждане на съдебната реформа. Публикациите като по правило започват с дълги пасажи, посветени на иначе дребния коалиционен партньор, като специално внимание се отделя на всекиго от тримата лидери. Ето какво пише по темата германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, чийто автор в началото с тънка ирония препраща към ресора на един от тези лидери:

Тримата лидери на Обединените патриотиТримата лидери на „Обединените патриоти“

Саркастични оценки

„Няколко изказвания на Валери Симеонов в много широк смисъл могат да бъдат причислени към демографията, за която новият вицепремиер ще отговаря. Например твърдението му, че ромските жени имали „инстинкти на улични кучки”. За ромите, този път и от двата пола, през 2014 Симеонов каза още, че били като „озверели човекоподобни”.”

След като преразказва инцидента с ударената от Симеонов възрастна жена по време на блокадата на границата, авторът продължава с втория вицепремиер от Патриотите:

„Красимир Каракачанов се прави на малко по-умерен от Симеонов, затова пък миналото му изглежда доста проблематично за поста, който заема. Той е бил агент на комунистическата ДС, а през последните години многократно прави отчетливи проруски изказвания. Правителствен пост не получава третият предводител на Патриотите Волен Сидеров – най-радикалният измежду тях, който редовно прави антисемитски изявления. Така например написа книга, в която твърди, че „банда евреи на Уолстрийт“ била съсипала православието.”

Подобни саркастични до унищожителни оценки за малкия коалиционен партньор и неговите лидери можем да прочетем в редица западни издания. Например в публикация на швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг”, където четем още следното:

„Борисов сякаш не е особено щастлив от избора на коалиционен партньор, който трябваше да направи. Без сътрудничеството с Патриотите новите избори щяха да бъдат неизбежни – така бившият телохранител и пожарникар оправда преди няколко седмици решението си. По време на предишния му мандат националистите в парламента го толерираха. Сега обаче те бяха повишени в младши партньор – и щедро възнаградени за приноса си за мнозинство в парламента. (…)

По време на предизборната борба кризата с бежанците се превърна в идеална хранителна среда за дясно-националистическите партии, макар че България усеща миграционния натиск много по-слабо в сравнение с Гърция или Турция. Именно Турция, впрочем, извърши голяма услуга на Патриотите, защото с агресивното си лобиране в полза на партията ДОСТ предизвика отбранителен рефлекс.

„Популистки потпури“

Законодателната програма за следващите четири години е нещо като популистки потпури. Средната заплата в най-бедната държава от ЕС трябва да нарасне с 50 процента, а заплатите на учителите дори да бъдат удвоени. Под натиска на националистите има планове и за разрастване на полицията. Отношенията с ЕС и с НАТО не се поставят под въпрос. В същото време заради тясната икономическа обвързаност и културната близост България навярно и занапред ще запази близки връзки с Москва”, предполага авторът на „Нойе Цюрхер Цайтунг”.

За коалиционното споразумение и за евроатлантическата ориентация на новото правителство пише и „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”:

„ГЕРБ наложи в коалиционното споразумение обещанието за трайна евроатлантическа ориентация на България, макар че части от „Обединените патриоти” агитираха по време на предизборната кампания именно срещу ЕС и НАТО. Волен Сидеров например миналата година настояваше България да излезе от ЕС и от НАТО, защото иначе щяла да се превърне в бежански лагер; бъдещето ѝ било на страната на Русия.

Двамата вицепремиери от квотата на ГЕРБ принадлежат към претендиращото за модерност, отчетливо проевропейско крило на партията. Томислав Дончев, който в предишното правителство на ГЕРБ отговаряше за разпределянето на европейските пари, е смятан за принципен човек. А досегашната министърка на правосъдието Екатерина Захариева занапред ще бъде министър на външните работи и ще отговаря за съдебната реформа. Тази необичайна комбинация се обяснява със силния натиск от страна на ЕС за дълбока реформа на българската съдебна система, която се смята за изключително корумпирана и неефективна. В това отношение Захариева не успя да постигне някакви големи успехи като министър в предишното правителство. А „Обединените патриоти”, чиито лидери по различни поводи вече са влизали в конфликт със закона, определено нямат интерес от успех на съдебната реформа”, заключава „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)