Чудото на Апостол Карп, ръкоположен за епископ на древния град Берое

Черковно-историческата памет помни, че апостол Карп е най-ревностният и предан помощник на апостол Павел. Отличавал се с истинска любов към човека, към християнина, и особено към тези, които още не били посветени в Христа. Извършил много чудеса във вярата и въпреки гоненията срещу християнството по времето, когато живял, останал непоколебимо верен на Христа.

Затова апостол Павел го ръкоположил за епископ на християнската общност в Берое. Тъй като апостол Павел е погубен в Рим през 67 година, полагането на апостол Карп за епископ на Берое е станало в средата на първи век.

Едно от чудесата на апостол Карп обаче има сила и днес. То се състои в неговото присъствие в древния тракийски град Берое много преди да е основана Августа Траяна. И доказва за сетен път съществуването на древния Берое много преди Августа Траяна.

Дали то внася смут в главите на „специалистите”, които отричат древния Берое, аз не знам. Повече ме интересува дали подтиква тези, на които обществото е поверило изследването и разкриването на тракийската древност на нашия регион, да потърсят древния Берое. Пък, ако не го открият, може и да им простим!

Тези думи четем в новоизлязлата книга на старозагореца Димитър Димитров „Берое, Пизос, Тиле – венецът на Тракия“. В нея можете да прочетете интересни факти, изследвания и анализи за древната история на Стара Загора, събрани от инж. Димитров, обявил себе си за „исторически нследотърсач“.

Повече за автора вижте тук:

Излезе от печат книгата “Берое, Пизос, Тиле – венецът на Тракия” на старозагореца Димитър Димитров

Какво пише за Св. Апостол Карп в pravoslavieto.com:

Свети Карп се числи към седемдесетте апостоли на Господ Иисус Христос. Той бил сътрудник на свети апостол Павел, чиито послания отнасял до местата, за които били предназначени. Така доста време Карп се трудил заедно с апостол Павел, благовестейки навсякъде Христовото слово. Заради това той претърпял немалко беди и скърби. След това свети Карп бил поставен от апостол Павел за епископ на град Берия в Тракия.


image0 (9K)