Чудесата в храм, построен от Колю Фичето

Чудесата в храм „Свето Възнесение Господне” в русенското село Караманово са ежедневие. Църквата е построена от великия български майстор Колю Фичето през далечната 1868 г. След като приключва строителството на моста край  Бяла, той отива в китното селце и вдига храма за по-малко от една година с доброволната помощ на строители от Брацигово.

Местните смятат, че духът на Никола Фичев, както е истинско име на майстора легенда, все още витае в светата обител и помага на миряни с най-различни заболявания. Феноменалното на този храм е, че в него няма стенописи, а иконите са значително по-малко от обичайното, но въпреки това мощта под купола му била голяма. Последните чудеса там се случиха на храмовия празник. На датата в църквата се събрали много вярващи, пише bgnow.eu .

Сред тях били Борислава Добрева и Ваня Илчева. Двете жени не са родом от село Караманово и не се познават. Със семействата си били наблизо и решили да уважат литургията. Както всички вярващи, те влезли вътре, запалили си свещички и се помолили пред иконите. Борислава Добрева се молила пред голямата икона „Възнесение Христово“, която по принцип се намира вляво, след като се влезе в храма. Понякога е сложена вляво, близо до олтара.

А също и пред голямата икона на Иисус Христос на олтара вдясно. Майка ѝ трябвало да бъде оперирана и всички били притеснени как ще премине операцията. Съпругът ѝ пък имал сериозни проблеми в работата и бил напът да напусне. Няколко дни по-късно първо се решили служебните проблеми на мъжа ѝ. Той останал изключително доволен, защото по принцип харесвал длъжността, която заема, и не желаел да напуска. Но обстоятелствата можели да го заставят. Операцията на възрастната жена също минала успешно. Борислава смята, че това се дължало на молитвата ѝ в чудотворната църква.

На същото мнение е и Ваня Илчева. Малката ѝ дъщеря заеквала и въпреки че посещавала логопед, нямало съществен напредък. Детето се притеснявало от говорния дефект и се дистанцирало от връстниците си. След молитвите в църквата на Фичето нещата се преобърнали. Самият логопед останал изненадан от неочаквания напредък в терапията, а днес щерката на Ваня говорела без проблем.


image0 (9K)