Човешки останки до Мъглиж изчезват, оставени без надзор от институциите

ИСКРА МИХАЙЛОВА:
От 10 дни човешки останки, открити в незаконен изкоп, стоят без надзор на метри от стадо крави. Реакция от институциите няма.

Стенограма на изгубената човечност
Случайности
Двама казанлъчани, подкрепили протеста срещу златодобива в Сърнена Средна гора, проведен на 17.06.2020 г. в Стара Загора , забелязват голям изкоп, видим с просто око от главния път Стара Загора – Казанлък, докато се прибират . Решават да отидат да проверят дали това не е кариера за добив на ценни метали. След едноседмичните проливни дъждове, в първия ден с подходящи метеорологични условия (25.06.2020), двамата отиват да търсят забелязаното място. Намират го. Оказва се, че това не е кариера за добив на метали, а някакъв изкоп без обозначителни табели и каквито и да е знаци. Тръгват да огледат мястото и се натъкват на кости, останки от глинени съдове и керамика. Костите приличат на човешки. В близост срещат овчари, които познават местата от десетки години и твърдят, че изкопът е в землището на завод „Арсенал“ и се копае за направа на полигон.
След направените открития, едно от момчетата отива в казанлъшката „Прес ТВ“, чийто екип в последствие заснема репортаж на показаното им място. Можете да гледате репортажа тук. 

Още мнения на авторката на статията можете да видите тук  и тук   

 


image0 (9K)