Човекът на Дългия от TV 7/8 пак се заяде с ген. Мутафчийски и НОЩ

Репортерът на телевизия 7/8 и тази сутрин явно задаваше заядливи въпроси към Националния оперативен щаб, без да е подготвен по някои от тях.

Пациентката от Хасковско, която сега е в интензивно отделение, била гонена от здравни експерти в багажното отделение и тя отказала категорично да отиде в болница.

Това заяви ръководителят на РЗИ София д-р Данчо Пенчев в отговор на въпрос на телевизия „7/8“ на днешния редовен брифинг.

Лекарят беше категоричен, че такива хора – които имат симптоми, бързали веднага да се махнат от летището и да си отидат вкъщи. Той разказа за случай, при който са прихванати двама души с 34 градуса температура, били задържани за час и температурата им скочила до 38 градуса и били откарани съответно в болница. Съждението – как може лекарите да знаят дали някой не е пил лекарство, което да влияе? Д-р Гелев (бел. ред. – ръководителят на „Спешна помощ“ в София) съвсем други твърдения има и те са реални.

Така началникът на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски отговори на въпрос за думи на д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ – че на спешния телефон се решавало кой спешен екип ще отиде защитен или незащитен като облекло на адрес, по преразказ на репортера на телевизия „7/8“ Станислав Балабанов.

Според Мутафчийски, тези думи на Кателиева „ама изобщо не са верни“. А националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев поиска от Станислав Балабанов да дойде в която и да е „Спешна помощ“ и да види за какво става въпрос с облеклата. Естествено, че като има сигнал за счупен крак, трудно ще дойде „напълно опакован екип“, уточни Кунчев.

За финал на краткия диалог имаше въпрос от Балабанов и за думите на Бойко Борисов от вчера (6 май), че имало 30 000 умрели от коронавирус в Европа за ден – какви са данните на Мутафчийски. Началникът на НОЩ обаче попита репортера не е ли чул какво е казал самият Борисов в пояснение по тази тема: „А вие видяхте ли вчера какво каза Борисов?“. Балабанов отвърна, че е видал цял ден какво говори премиера, но държи да каже дали цифрата на заразените, цитирана от министър-председателя е вярна.

Репортерът явно не беше се запознал с обяснението на Борисов от снощи и извинението му за неправилно цитираните от него данни, което ядоса ген. Мутафчийски. Той натисна копчето на микрофона, облегна се назад и си кръстоса ръцете пред гърдите и отказа да отговаря на неподготвения репортер, който видимо искаше да го вкара в измислен конфликт с премиера.

Нямаме данни за дифузно повишаване на заболеваемостта, само на клъстери, подчерта Мутафчийски. Откриваме 2 от 6 заразени, каза той.

 


image0 (9K)