Читател на ЗАРАТА: Възрастните или децата – кой е виновен?

В рубриката „Изпрати новина“ на ЗАРАТА млада жена от Стара Загора ни изпрати следния текст, който препечатваме без редакторска намеса:

Тези дни бях в клон на банка. Имаше там мама с щерка и баба с внук. Щерката не спря да се катери по дървената плоскост пред гишето, а внукът поне 4-5 пъти ходи да си взема бонбони. И мамата, и бабата ги поощряваха в действията им. Може би единични случаи? Не мисля!
Сядаме в заведение. На съседната маса две семейства със сходни по възраст деца – на около 8 – 10 години. И докато възрастните си пиеха биричка и си хапваха спокойно, децата подлудиха нас, останалите клиенти. То не беше тичане покрай масите, блъскане в столовете ни, крясъци, хвърляне на играчки, взимане от чужди маси на заредени прибори, търкаляне на колички по въпросните маси. По някое време им донесоха храната. Хвърчаха картофи, оригването имаше състезателен характер, имахме възможността да разгледаме пломбите им, покрити с полусдъвкана храна. По някое време дойде семейство с дете на около година и половина. Красиво момиченце, облечено като кукла – рокличка, чорапки, сандалки. И докато родителите избираха храна, сложиха детето ВЪРХУ масата. Сервитьорката първо им намекна дали детето ходи вече с тези красиви сандалки. Те или си направиха оглушки, или просто не я разбраха. Когато ходи да им взема поръчката, тя директно ги помоли да свалят малката от масата, защото на тази маса се хранят хора. Родителите обидено казаха, че искат храната за вкъщи, един вид – тук, като не сме желани, няма да ядем при вас.
Това са само няколко от случаите. В градския транспорт децата се катерят по седалките. След тях остават кални стъпунки. В магазините всички присъстващи имат възможността да чуят кое какво иска. Както и да се насладим на родителския отказ, съпроводен от истерични писъци.
Аз също имам дете. И на мен ми е ясно, че това дете се държи по детски. Но, когато ще излизаме заедно, предварително казвам, че в заведението няма да играе на телефона, защото сме семейно. Детето ми не е перфектно, не е послушно, но се опитвам поне да бъде възпитано.
Постоянно четем и гледаме новини как деца се бият в училище, как деца посягат на учители или на хора, направили им забележка по някакъв повод. Ако нямат изграден авторитет към по-големите вкъщи, как да бъдат навън?
Та, отговорете ми, кой е прав и кой е крив? Децата, ако са невъзпитани, те ли са виновни или възрастните в семейството?


image0 (9K)