„Чист сталинизъм“. Случаят, който разгневи много хора и напомни на 1937 г.

„Чист сталинизъм“. Случаят, който разгневи много хора и напомни на 1937 г. – Решението на окръжен съд в Русия да наложи дългогодишни присъди на 7 руски активисти предизвика гняв в местните социални мрежи

Решението на окръжен съд в Русия да наложи дългогодишни присъди на 7 руски активисти предизвика гняв в местните социални мрежи, а много от тях бързо направиха паралел с времената, в които държавата е управлявана от диктатора Йосиф Сталин.

Присъдите по случая, познат като „Сет“ (руската дума за мрежа), са само последните от серия решения на руски съдилища през последната година. Всички те са срещу граждани, които са изразили антиправителствени възгледи.
Областен съд в Пенза, индустриален град с население от близо половин милион души, който се намира на близо 600 км. от Москва, постанови присъди от 6 до 18 години на седмината мъже, което обикновено се случва в делата срещу опасни престъпници.
Според съдията активистите са виновни за това, че са планирали терористични атаки с цел дестабилизацията на страната по време на президентските избори и Световното първенство по футбол, които се проведоха през 2018 г.
Властите обявиха, че младежите са чат от група наречена „Мрежа“. Според осъдените подобна група не съществува, а това, което ги обединява, са антифашистките им възгледи, както и това, че заедно практикуват военни игри на открито.
Според организации за защита на човешките права, както и други активисти, случаят е бил изфабрикуван от държавата с цел да се изпрати послание до тези хора от обществото, които изразяват политически позиции, които са в противовес с тези на властта.
Някои от осъдените заявиха, че офицери от Федералната служба за сигурност (ФСБ), наследник на съветския КГБ, са ги измъчвали с цел да получат признания. Мъжете твърдят, че са били бити и измъчвани с електрошок.
След огласяването на присъдите опозиционният политик Алексей Миняйло заяви, че „1937 г. се е завърнала“. Думите му са препратка към годината, в която е пикът на делата от периода на репресии, известен като „Голямата чистка“.
„Ако седим и се страхуваме, всичко ще стане неизмеримо по-лошо“, каза още Миняйло.
Сред осъдените, които са на възраст между 23 и 30 години, има готвач, бивш моряк, музикант, треньор по стрелба и пънк ентусиаст.
Те са арестувани в няколко акции в края на 2017 г. ФСБ твърди, че те са анархисти, които искат да свалят правителството и ръководят терористични клетки в няколко града, включително Москва и Санкт Петербург.
Анатоли Вахтеров, адвокат на един от осъдените, твърди, че мъжете са се занимавали с еърсофт – игра, в която играчите се опитват да „елиминират“ противника, използвайки оръжия реплики с пластмасови амуниции, която се играе в гори и други открити местности. В нея всеки от състезателите има и различна роля и кодово име.
Прокурорите обаче твърдят, че мъжете са разполагали с истински оръжия и гранати, с които са щели да осъществят планираните терористични атаки. Защитата и роднини на мъжете заявяват, че оръжията са подхвърлени от властите.
„Сега те ще влязат в затвора, а ние ще продължим живота си, знаейки, че властите могат да те вкарат в затвора за всичко, без значение дали си готвач или фен на пънка. Особено ако вярванията дори малко се различават от тези на властта“, заяви бившата водеща в държавна телевизия Екатерина Гордеева.
Дмитрий Пчелинцев, за когото ФСБ твърди, че е лидер на групата, заяви, че в ареста маскирани мъже са поставяли тампони с марля в устата му, след което са го измъчвали с електрошок, насочен към краката му. По негови думи това е предизвиквало „парализираща болка“ в долните му крайници.
Пчелинцев твърди, че след това маскираните са започнали да свалят бельото му, за да направят същото в областта на гениталиите му, докато той не е признал за плановете за терористични атаки.
„Чист сталинизъм“
Членове на правозащитни организации, които са посетили мъжете, заявяват, че нараняванията и следите по тялото им, включително изгаряния, потвърждават обвиненията в мъчение.
„Преди те измъчваха в мазета, но сега го правят пред очите на целия свят“, каза Сергей Вилков, журналист, който определи случая като „основното политическо“ събитие в Русия.
Пчелинцев бе осъден на 18 години затвор.
„Трябва да сме напълно ясни. 18-годишна присъда за 27-годишен, който нито е убил, прострелял или набил някого, нито е откраднал милиарди, за разлика от повечето героизирани представители на различни елити, е чист сталинизъм“, заяви политическият анализатор Андрей Колесников.
По негови думи съветските съдилища не са издавали толкова сурови присъди дори по времето на Никита Хрушчов и Леонид Брежнев, оглавявали СССР в годните след смъртта на Сталин.
Според Мария Ейсмонт, адвокат на друг от осъдените, целта на присъдите е именно да всяват страх в обществото
„Всъщност това е причината за това да им се постановят подобни присъди, за да може тази част от обществото, на която му пука за човешките права, да почувства всичко това: ужас, безсилие и апатия“, казва тя.
Според някои активисти подобни случаи карат хората с подобни възгледи да напускат страната.
Надеждата умира последна
В последната година в Русия има прекратяване на някои дела и отмяна на присъди, на които се гледа като на политически заради предизвикания от тях гняв в обществото.
Подобен беше случаят с разследващия журналист Иван Голунов, който бе обвинен в разпространение на наркотици. Голям протест доведе до отмяна на присъдата, а се оказа също, че тези наркотици са били подхвърлени от полицията.
Заедно с това в страната почти не минава ден, в който различни групи да не протестират срещу решението на съда и да искат отмяна на присъдите.
През изминалата седмица в различни дни протестни писма до институциите бяха изпратени от няколкостотин руски артисти, музейни работници и куратори, десетки руски аниматори, както и от членове на Асоциацията за независими публични изследвания.
Постоянни станаха и протестите от един човек, които са единствената форма на публично изразяване на несъгласие, които останаха възможни без разрешението на властите в страната.
В знак на протест книжарници в 9 града из Русия не отвориха врати. В резултат собственик на една от книжарниците в Тула бе привикан в полицията да даде обяснение за действията на бизнеса си. Той обаче отказа да се яви в полицейския участък.

16x9 Image

Тод Принс

Тод Принс е старши кореспондент на Радио Свободна Европа във Вашингтон.


image0 (9K)