България инвестира над 350 млн. лева в чистотата на Черно море

350 млн. лв. са инвестирани за чистотата на Черно море по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“, съобщиха от Министеството на околоната среда и водите по случай Международния ден на Черно море.

По програмата са изградени три пречиствателни станции Бургас-Банево-Ветрен-Минерални бани, Бургас-Горно Езерово и Созопол, реконструирани са съоръженията в Несебър, Поморие и Варна-Акациите. Със средства от оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в „Златни пясъци“.

На 31 октомври в Бургас ще се състои среща на високо ниво. В нея ще участват представители на страните по Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (Букурещката конвенция) – България, Грузия, Румъния, Руската федерация, Турция и Украйна, както и представители на Черноморската комисия, ЕС, Международната комисия за опазване на река Дунав, академичните среди, дипломати, министри, бизнеса и неправителствения сектор. Срещата ще започне в 9.30 часа в Експо център „Флора“.

Международният ден на Черно море се отбелязва на 31 октомври. Датата е определена през 1996 г. със Стратегическия план за действие за възстановяване и защита, подписан от правителствата на шестте черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективното управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в региона.

Черно море е сравнително “младо” – преди около 8 000 години е било сладководно езеро. То е близо два пъти по-малко солено от Световния океан – в 1 литър повърхностна черноморска вода се съдържат средно около 17 грама соли, а в 1 литър океанска – средно 35 грама. Териториалното море (12-милната зона) на България по протежение на 378-километровата граница е с площ 6360 кв. км.

Черно море се подхранва от над 2 млн. кв. километра водосборен басейн, около една трета от площта на континентална Европа. Всяка година в него постъпват около 350 куб. км речни води от територията на над 20 държави от Европа и Мала Азия. Максималната дълбочина на Черно море е 2212 метра. Северозападната му част е по-плитка и в нея се вливат големите реки Дунав, Днепър, Днестър, Дон и Буг.Връзката му със Световния океан е чрез 35-метров естествен канал, т.н. Босфорски залив.


image0 (9K)