Днес Чирпан си спомня за своя голям писател Димитър Данаилов и как заради него в града дойде Владимир Висоцки

На 3 декември Чирпан тържествено отбелязва 95 години от рождението на своя голям писател Димитър Данаилов, един от личните приятели на Владимир Висоцки. Двамата се срещат, когато великият руски бард идва на посещение в Стара Загора и специално отива в Чирпан, за да се види с Данаилов.

А какво се е случило в Чирпан през далечната 1975 година и защо Висоцки се е събудил в музея лице в лице с посмъртната маска на Яворов, четете тук:

http://www.zarata.info/1544-dnes-e-roden-visotski/

Димитър Данаилов е български писател, роден на 3 декември 1921 г. в Чирпан. Завършва Софийския университет „Свети Климент Охридски“, Факултет по славянски филологии. Автор е на многобройни публикации в периодичния печат, както и на три издадени приживе книги „Милиони гълъби“ (1954), „Тракийска луна“ (1969), и „Незаключена врата“ (1991). В продължение на 30 години Димитър Данаилов работи като директор на музея „Пейо Яворов“ в град Чирпан и оставя трайна следа в културния живот на града. Член е на Съюза на българските писатели.

Димитър Данаилов е бил личен приятел на Владимир Висоцки. При едно от гостуванията му през седемдесетте години в България /Стара Загора/ Висоцки разбира за Димитър Данаилов и пристига в Чирпан, където двамата поети имат една историческа среща в Къщата музей на Яворов. Четат своите стихове цялата нощ и споделят нелеката си съдба. Едва ли има друг човек в България, който да се е докоснал до Висоцки в степента, в която е имал щастието Данаилов.

Загива при автомобилна злополука в Чирпан на 11 декември 1992 г.


image0 (9K)