Чирпанлии с все повече пари, харчат ги…

Чирпанлии с все повече пари, харчат ги…

Уважаеми читатели, следващия текст го посвещавам на всички, които оплакват злощастната чирпанска съдба. Публикуван е в брой 211-212 на вестник „Здравей, Чирпан!“.

Като дойде лятото, на мнозина им замирисва на море. На мнозинството чирпанлии, освен на море, им замирисва и на пари! Както многократно сме писали, летните месеци са благодатни за сметките им, които тогава осезателно набъбват: от земеделие, от туризъм, от винарство. Веднага изобилието от пари се забелязва по улиците, където се наблюдава рязкото нарастване на луксозните автомобили. Освен това, една „нова мода тръгна из народа“: на кафе в Одрин. АМ „Марица“ дава възможност за твърде кратко време да се стигне до Едирне, както комшиите наричат града. Едни разглеждат забележителности, които не липсват. Други се отдават на шопинг терапия. Трети се наслаждават на вкусни гозби и ароматно кафе. Общото между всички тези занимания е, че те не стават без пари!

Като споменахме в началото море, не можем да подминем факта, че всеки трети или четвърти чирпанлия почива в някой от многобройните гръцки курорти на Бяло море. Според възможностите, а и според времето с което разполагат, продължителността на почивката е между три и десет дни. Средно: пет-шест. Говорим за цели семейства: двама родители и две деца.

Не съм ходил в Гърция (и вероятно няма да отида), но от разкази на познати и данни на туроператори, можем да очертаем следната картинка: на едно четиричленно семейство са необходими между 300 и 500 лева на ден. Това включва: транспортни разходи; предварителна подготовка с хавлии, очила, плажни масла, бански, топки и играчки за децата; хотел; храна; плаж; забавления. И всичко друго от този характер, за което човек може да се сети. Като узо, например.

Мнозина нашенци си позволяват освен почивката на гръцкото море, да отидат и за няколко дни на планина или в някой от многобройните ни балнеоложки курорти, където се отдават на СПА процедури и релакс.

Изобщо, добре си живее нашенецът това лято. „Яхва“ луксозния си автомобил, натоварва домочадието и кеф му Черно море, кеф му Бяло море, кеф му Одрин, кеф му Велинград и Банско. И, за да няма скрито-покрито (а и да се похвали на приятелите и родата), си „качва“ снимките в социалните мрежи. Какво показват всички тези факти? Едно единствено нещо: чирпанлии имат все повече пари и ги харчат с удоволствие!

Георги МИЛАНОВ

в. „Здравей, Чирпан!“


image0 (9K)