Чили кон карне от Шеф Пешков

Зная, че като суши майстор в Sushi time очаквате от мен азиатски рецепти, но днес ще ви насоча към мексиканската кухня и по-конкретно към Чили кон карне. В превод люто с месо. Това е ястие, което се прави доста лесно и бързо, много е вкусно и доста засищащо.

И така, малко психическа подготовка:

можете да използвате кайма, месо или комбинация от двете. Достатъчно е месото да е нарязано на хапки и подсушено.
Домати са нужни около килограм. Аз предпочитам, когато има, пресни домати. Пускам ги във вряла вода за около 10 секунди, а после в ледена вода, за да се шокират. Вадя ги, беля ги и ги режа на кубчета. По-едрите кубчета се усещат на по-късен етап, затова не им се старайте много да са еднакви. Разбира се, в магазините се предлагат и готови доматени консерви. Комбинирайте доматена паста и домати на кубчета от консерви, общо около килограм. Малко повече или по-малко не е фатално.
Чесънът в това ястие е доста подходящ в големи количества. За да го обелите и нарежете по-лесно, надробете го на скилидки. Всяка от тях натиснете с плоската страна на ножа, после обелете люспите и го накълцайте на по-едри парчета. Лукът също на кубчета.
Основното в Чили кон карне е боб! Аз обичам да комбинирам няколко вида – червен, бял, по-едър, пъстър. В магазините има различни видове консерви, съчетавайте ги както ви харесва. Ако подготвяте ястието от предния ден, бихте могли да сварите сами боб, какъвто Ви харесва. Но наистина комбинирайте цветовете. Добавям и малка консерва царевица. Дава освен красив цвят и сочност във вкуса.
Вкъщи не всички обичат готвени зелени чушки, затова можете да използвате само един вид, а можете да ги комбинирате.

[ad id=“237001″]

Следват най-важните неща: ПОДПРАВКИТЕ!

Не се притеснявайте от количеството им, а за да са по-ароматни, можете да ги запечете леко в сух тиган или в плоска чиния и да ги завъртите няколко пъти в микровълновата фурна. Това ще ги подсили. Разликата ще е като прясно смлян черен пипер и такъв от пакетче.
В рецептата има много и различни подправки. Най-нетипичната за ястие е какао. Ползвайте натурално, неподсладено какао. Рискувайте и го прибавете, ще останете очаровани.
Относно лютото – знаем, че мексиканската кухня е доста пикантна. Това ястие ще поеме много лютивина, затова не се стискайте, слагайте. Ние не обичаме сухото чили, което е на люспи, затова сме си взели такова, но в мелничка. Много удобен вариант е, няма да сгрешите, ако вложите малко пари в нея. Нашата е 150 гр и струва 1,79 лв.

И така нужните продукти:

Един килограм кайма или месо, за предпочитане телешки.
2 глави лук
6-10 скилидки чесън
2 моркова, нарязани на кубчета
1 – 1,2 кг домати
2-3 чушки
1 -1,2 кг боб
1 малка консерва царевица
Люто сухо чили, може лют червен пипер кафена лъжица
Черен и червен пипер по около чаена лъжица
Пресен или сушен риган кафена лъжица
Кориандър кафена лъжица
Къри чаена лъжица
Кимион 1/2 пакетче
Какао – супена лъжица
Сол на вкус, аз не сложих
Ако доматите са от консерва, може да добавите захар
Сухите подправки са в количество, каквото вие можете да понесете. Мярката за вкъщи е в стъклена чашка от 100 мл. Пълня я почти догоре с микса от подправки. Вие можете да сложите по-малко, а после да добавите на вкус.
Магданоз
Питки за тортила

[ad id=“226585″]

Готвенето е елементарно:

Запържвате лука, а след него морковите и чесъна. Добавяте каймата и я запържвате до кафеникави трохички.
Сложете подправките, доматите, боба и царевицата и оставете да ври на по-слаб огън. Когато течността поизври, е готово. Ако риганът Ви е пресен, сега е моментът да го добавите. Сервирайте със ситно накълцан магданоз.
Вместо хляб го поднасям с леко запечени питки за тортила, които режа на триъгълничета.
Това е!
Тъй като при нас остана малко от ястието, го оползотворихме по необичаен начин за закуска. Сложих го върху филийки, настъргах кашкавал и ги запекох във фурната. Отново изключително вкусно.


image0 (9K)