Чехкиня и испанец гнездят край Тъжа и очакват малкото си в екстремна обстановка

Първо гнездо на белоглави лешояди в Централен Балкан!

Понякога нашите „питомци“ от програмата за възстановяване на лешоядите в Стара планина ни поднасят истински изненади, разказват от Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Така се случи и вчера с две от птиците, наблюдавани редовно в района на площадката за подхранване край село Тъжа. Вчера сътрудникът на проекта „Нов живот за лешоядите“ съобщи, че двойка лешояди има гнездо на земята с яйце в него! Екипът на Зелени Балкани остана силно озадачен, тъй като белоглавите лешояди не гнездят на самата земя, а в непристъпни скални ниши. Още повече птиците, които се задържаха в района на волиерата са млади, а в тази част на Стара планина няма колония и никой не бе очаквал скорошни опити за гнездене, продължават съобщението си специалистите.

На 13.03.2017 г. сутринта се отзовахме на място, за да огледаме ситуацията и да преценим как да се процедира. За наша изненада наистина установихме гнездо, изградено на самата земя, в основата на един дъб, а в него имаше съвсем здраво яйце, върху което птицата е лежала и е отказала да изостави, дори при непосредственото ни наближаване. Тъй като гнездото е на земята, опасността яйцето или евентуално малкото лешоядче да бъдат изядени от наземни хищници е огромна. Освен това, гнездото е на пътя на преминаващите стада домашни животни и яйцето може да бъде намерено от кучетата, които се движат с тях, както и от чакали и лисици.

Към ситуацията трябва да се подходи изключително деликатно, белоглавите лешояди са защитен вид и е забранено разрушаването на гнезда и вземането на яйца. След консултация със Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани и РИОСВ Стара Загора, и след като на място бе преценено, че двойката не би могла успешно да отгледа малко на това място, яйцето бе взето и пренесено незабавно до инкубаторното помещение на Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Тук яйцето бе премерено, претеглено и прегледано с овоскоп. За съжаление не можем веднага да преценим дали то има шансове за развитие, затова то бе поставено веднага в инкубатора и бяха направени консултации с международни експерти по размножаването на белоглавите лешояди. В близките дни очакваме да стане ясно, дали яйцето е оплодено и дали се развива нормално, като имаме и готовност за настаняване на малкото при приемни родители – белоглави лешояди в Спасителния център за диви животни.

Междувременно проверихме  кои са мистериозните родители… Това се оказаха птиците K3H – женска птица, която сме получили като дарение от Зоопарка Злин в Чехия през 2012 г. и освободена на 3.08.2013 г. от волиерата в Централен Балкан. Мъжката птица – K6C, е излюпена също през 2012 г. в района на Мадрид, Испания, транспортирана през 2013 година до България, освободена на 23.03.2014 г. от същата волиера в Централен Балкан. През юни същата година, К6С е уловен край с. Търничени, постъпил е за лечение в Спасителния център и върнат обратно в Централен Балкан през юли 2014 г. и по-късно повторно освободен.

За двете птици вероятно това е първи опит за гнездене, което обяснява неумелите им опити да свият „семейно гнездо“. Подобни странности са типични за младите птици и първите опити за гнездене често завършват с неуспех. Въпреки това се надяваме, че яйцето е оплодено и ще се развие успешно. Дали това ще се случи – ще ви информираме допълнително, а вие стискайте палци! – разказаха с много обич и грижа за своите питомци от Спасителния център в Стара Загора.


image0 (9K)