Чехия и Полша са конфискували дарение от Китай за Италия

Чехия и Полша са конфискували медицински консумативи от Китай, дарение за Италия, която е най-тежко засегнатата в момента страна от COVID-19.

Камиони с маски и различни медицински консумативи са били спрени и разтоварени в двете източноевропейски страни. Само в единия камион е имало 680 000 маски и респиратори. Официално чешките власти обявиха, че медицинските консумативи са конфискувани от спекуланти.

Чешките медии публикуваха снимки, на които ясно се виждат китайското и италианското знаме. Конфискуваните консумативи са били раздадени на болници в Чехия.

„Очевидно става въпрос за грешка. Една малка част от товара е била хуманитарна пратка за Италия“, призна в Туитър чешкият министър на вътрешните работи Ян Хамачек.

Външният министър Томас Петричек също призна за грешката и заяви, че 110 000 медицински маски ще бъдат изпратени в Италия от чешките запаси, докато тече полицейското разследване на случая.

Полша пък е конфискувала 23 000 броя медицински консумативи. Според италианските власти „става въпрос за сериозен и напълно абсурден случай“.

От началото на епидемията, по данни на Световната здравна организация, в Италия са регистрирани 59 138 заразени с COVID-19. Починалите от заболяването са 5 476. Това превръща Италия в страната с най-много смъртни случаи от коронавируса.

За сравнение в Чехия заразените са 1 120, като един е починал, а в Полша са 634, от които са умрели 7.


image0 (9K)