Четири нови паралелки за професионално обучение в 4 училища – две старозагорски и две в Гълъбово

В Областната администрация на Стара Загора днес се състоя заседание на Комисията по заетост, председателствано от областния управител Гергана Микова.

Беше гласуван Държавният план-прием на учениците от Старозагорска област в средните училища за учебната 2018/2019 г.

Тази година основното си образование трябва да завършат 2844 ученици от областта. Тази цифра почти се припокрива с броя на завършилите през миналата година. Децата ще имат възможност да продължат образованието си в 106 паралелки, от тях 42 профилирани и 64 професионални.

[ad id=“225664″]

Статистиката показва, че всяка година около 200 ученици, завършили основно образование, не продължават да учат.

Четири нови паралелки за професионално обучение ще бъдат разкрити в 4 училища – две старозагорски и две в Гълъбово. Новите специалности, по които ще се обучават приетите в тях, са заварчик, мехатроник и техник по транспортна техника.

Участниците в заседанието гласуваха единодушно предложения от РУО план-прием.

[ad id=“263680″]

„Смятам, че той е добре балансиран и съобразен до голяма степен с настоящите нужди на бизнеса и бъдещите очаквания за развитието на икономиката в региона. План-приемът бе изготвен след многократни срещи с работодателски организации и собственици на фирми. Благодаря на всички, които работиха усилено, за да го изготвят. Надявам се, че той ще е успешен и за учениците, които ще постъпят в средните училища, и за работодателите“, каза г-жа Микова.

Участие в заседанието взеха зам.-областният управител Петя Чакърова, директорът на Регионална дирекция по заетостта в Хасково Господин Господинов, началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова, представители на общините, синдикатите, регионалните структури на Агенцията по заетостта и на работодателски организации.


image0 (9K)