Четирима бивши висши чиновници са обвинени за „продажба“ на български произход

Специализираната прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов и други две лица, съобщиха от прокуратурата в петък.

Обвинението срещу тях е, че са участвали в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, в търговия с влияние и за изпиране на пари между юли 2017 г. и 29 октомври 2018 г.

Бившият шеф на агенцията Петър Харалампиев има обвинение, че е ръководил групата, като според прокуратурата лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи дори в рамките на един работен ден.

Бившият главен секретар на ведомството Красимир Томов агенцията е обвинен и за търговия с влияние и пране на пари. Той е държал в банков сейф 563 936 лева, които не е декларирал и за които е знаел, че са придобити чрез престъпления, извършени от организираната престъпна група, пише в съобщението от прокуратурата.

В обвинителния акт се посочва още, че председателят и главният секретар на ДАБЧ са злоупотребили със служебни коли, горива, пари за бонуси и заплати и др.

Очаква се съдът да насрочи делото.

Проверка на „Свободна Европа“ от началото на тази година установи, че въпреки разкритията след разпоредена проверка на премиера Бойко Борисов за издадени български паспорти на чужди граждани, без да са изпълнени условията за това, тези паспорти не са иззети, както изисква законът.

По същото време срещу отстранените шефове на ДАБЧ вече се водеше дело за търговия с българско гражданство.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)