Честит да ни е Никулден!

Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. Никулден е един от важните православни празници. Св. Николай Мирликийски е почитан като избавител на пленниците, покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите.

Свети Николай е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.

Свети Николай умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите му са пренесени в град Бари, Италия, където се намират и сега. Те се съхраняват в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

Никулден се празнува на 6 декември. Празникът се отбелязва и на 9 май, когато е летният Никулден.

В българската православна традиция светецът Николай се почита и като патрон на рибарите. На този ден се украсява коледната елха, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В католическите страни вечерта на 6 декември на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувките или чорапите, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на свети Николай като дарител на бедните.


image0 (9K)