ЧЕСТИТО! ГЕРБ въведе нов данък със задна дата

Честит „данък уикенд“. Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се регламентира дължим данък върху движими и недвижими вещи, които се водят на името на фирма, но могат да бъдат ползвани и за лични цели. Става дума за всякакви активи – като се започне от служебни коли и помещения и се стигне до компютър, лаптоп, таблет и дори най-обикновен мобилен телефон. Освен това данъкът влиза в сила от 1 януари 2016 г. – тоест със задна дата.

Депутатите от ГЕРБ не приеха идеята на Мартин Димитров и Петър Славов от Гражданския съвет на Реформаторския блок данъкът да се дължи само върху активи, чиято цена е над определена сума. Това е т.нар. „праг на същественост“ и според предложението на десните депутати той можеше да бъде над 20 000 лв. Това не се прие.

Нито един депутат от БСП, ДПС или други формации, представящи се като опозиционни, не излезе да каже дали гласуваните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане ще бъдат оспорени пред Конституционния съд. Подобна заявка преди седмица направи депутатът от ДПС Петър Чобанов, но при окончателното гласуване днес въпросът не бе повдигнат.

Според решение №9 на Конституционния съд от 1996 г. проява на конституционните принципи за правова държава и законност в областта на данъчното право е правилото за неретроактивност на данъчната норма. В документа се посочва, че нормите, с които се въвеждат данъчни задължения или данъчни утежнения, трябва да бъдат създадени преди времето, за което те се отнасят.

Забрана за промени на данъци насред годината има и в Закона за публичните финанси.

Фирмите и служителите ще имат две възможности – или да докажат, че активите се ползват само служебно, или да плащат годишен данък според стандартна данъчна ставка за различните видове активи. Ставката за данъка върху разходите в натура, свързани със собствени, наети или предоставени за ползване активи и/или персонал, предоставени за лично ползване, се предвижда да бъде 10 на сто. Данъкът е окончателен, подлежи на деклариране и се внася веднъж годишно – в срок до 31 март на следващата календарна година.

За използване на служебен автомобил за лични цели разходът ще се поделя между работодателя и служителя и ще се изчислява чрез пътни листове за изминати километри по служебни и по лични причини.

При ползване на недвижими имоти данъчната основа ще зависи от времето, прекарано в имота или от площта, предоставена за лични нужди. Базата за изчисление на дължимия налог ще е размерът на общите разходи за имота.

За вещи като компютри и мобилни телефони ставката е една – 20 на сто от стойността, освен ако документално не се докаже друго от страна на фирмата и работника.

Засега не е съвсем ясно как данъчните ще проверяват дали от служебния си телефон, например, не сте звъннали на роднина или на личния си лекар, дали от лаптопа сте отворили личната си поща и как се процедира, ако използвате нея и като служебна. Това е в случай, че твърдите, че ползвате вещите само служебно. Депутатът Мартин Димитров попита след приемането на закона дали ще има налози и за самите данъчни служители – например ако от служебния си телефон водят и лични разговори.

Събираемостта на ДДС върху активите за лично ползване през първите месеци на годината, откакто данъкът се събира, е нищожна – около 6 млн. лв. за първите шест месеца. За сравнение, финансовото министерство твърдеше, че очаква да събере към 100 млн. лв. от облагането през тази година.

Заради неуредиците около въвеждането на данък „уикенд“ 1 бизнесът твърдеше, че не смее да декларира лично ползване, защото ако внесе ДДС, данъчните ще го санкционират за неплащане на данък върху доходите и осигуровки.


image0 (9K)