Черно море боледува

Учени от университета в Лиеж са установили, че през последните 50 години, около 40% от Черно море са станали необитаеми.  Подробностите от проучването  са предоставени на списание Biogeosciences.

Горните слоеве на Черно море имат по-ниска плътност на сол от долните . Границата между слоевете е нужна, за да се предотврати тяхното смесване. Полученият кислород от атмосферата е в повърхностните води. Ново проучване показва, че кислородът е с по-висока граница на съществуване.. От 1955-2015 той е бил намален от 140 до 90 метра, което е почти 40% от обитаемите , от живи организми,  места в Черно море.

Този процес учените свързват с глобалното затопляне и  влошаване на качеството на водата. Това се  дължи на излишък на“хранителни вещества“ (азот и фосфор).  в езерото.

Учените се опасяват, че това явление може да доведе до сериозни екологични и икономически последици. Висока концентрация на сероводород, който е изключително токсичен газ, е открита в най-дълбоките слоеве на Черно море. Към този момент няма доказателства, че  намаляването на кислород се дължи на увеличеният обем на сероводород. Но ако водата  намалява своята плътност, този дисбаланс застрашава благосъстоянието на водната флора и фауна в повърхностния слой.

ПРЕВОД:ЗАРАТА


image0 (9K)