Черен ден: Преди 76 години Червената армия окупира България

5 септември 1944 г. ще остане в историята ни като един от най-злокобните, а 76 години нацията не може да преодолее тежките последствия от нея. На този ден СССР обявява война на Царство България, под претекст, че правителството продължава да подкрепя Германия.

Под заплахата от настъпващата в Румъния Червена армия правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз. То се разпорежда германските войски да напуснат страната, а отказващите да бъдат разоръжени. СССР обаче не признава обявения от България неутралитет. Същевременно, правителството започва сепаративни преговори за мир с Англия и САЩ, които пропадат поради обявената от страна на Съветския съюз война на България.

На 5 септември 1944 г. Съветското главно командване утвърждава

плана за военно нападение над България

Трети Украински фронт е разположен на румънско-българската граница. Срещу България са насочени 258 000 военнослужещи, 5583 оръдия, 508 танкове и САУ, 1026 самолета и цялата сила на Черноморския флот.

В 20.30ч. Съветският съюз обявява война на България и започва окупацията на държавата. Именно със силата и терора на съветския щик се стига до преврата на 9 септември и съставяне на правителство на Отечествения фронт с доминираща роля на партизаните и комунистите.

Така за почти пет десетилетия България е откъсната от цивилизования демократичен свят и превърната в послушен придатък на тоталитарните режими в Москва.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg


image0 (9K)