Челси разгроми Арсенал и спечели Лига Европа

Челси спечели Лига Европа след разгромен успех с 4:1 срещу Арсенал. След нулево равенство в първата част, двата отбора направиха вихрено второ полувреме, в което Жиру, Педро и Азар с два гола подсигуриха титлата на „сините“. Иуоби от Арсенал отбеляза почетния гол за тима на Унай Емери.

Двубоят между двата лондонски гранда започна мудно с леко надмощие на Челси.

Арсенал обаче стигна до първата по-опасна ситуация в мача в деветата минута. Мейтланд-Найлс центрира и Обамеянг засече отбита от син защитник топка, но ударът на габонеца мина на сантиметри от целта.

След тази ситуация „артилеристите“ успяха да наложат натиск и в 17-ата минута Лаказет имаше претенции за дузпа, след като падна в наказателното поле на Челси след леко съприкосновение с Кепа Арисабалага, но Джанлука Роки счете, че нарушение няма.

Следващата по-сериозна възможност отново бе пред Арсенал. Гранит Джака стреля от над 25 метра и топката облиза гредата на Кепа.

Челси се опита да отговори с комбинация на Азар и Емерсон в близост до наказателното поле на противника, но се стигна само до корнер.

Динамиката в действията на двата отбора се забърза и малко след половин час игра Емерсон беше изведен от Азар и стреля, но Чех се справи със ситуацията.

Пет минути след тази ситуация Оливие Жиру беше близо до това да се разпише във вратата на бившия си отбор, но Чех успя да отрази удара по тревата на французина.

До края на полувремето играта се водеше предимно в центъра на игрището  и не се стигна до опасни полижения пред двете врати.

Първата възможност през втората част беше за Челси. Азар проби през центъра и подаде към Жиру, който не успя да порази целта от удобна позиция.

В 49-ата минута обаче французинът откри резултата. След центриране на Емерсон, Жиру успя да отправи удар с глава, който не остави шанс на Петър Чех. 1:0 за Челси.

Само 10 минути по-късно Педро удвои преднината на Челси. Еден Азар асистира на испанеца.

Вихреното начало за „сините“ доведе и до трети гол във вратата на Арсенал. Оливие Жиру беше фаулиран от Мейтланд-Найлс в наказателното поле на Чех и за главния рефер отсъждането на дузпа беше лесно. Наказателният удар беше вкаран със спокойствие от Азар. 3:0 за Челси.

Артилеристите показаха, че не са се отказали да гонят успеха, като в 69-ата минута Алекс Иуоби  намали резултата с топовен изстрел от 20 метра.

Спектакълът на стадиона в Баку продължи с нов гол във вратата на Арсенал. Еден Азар завърши бърза офанзива с воле във вратата на артилеристите, само 3 минути след попадението на Иуоби.

В следващите минути Челси не остави съмнение, че иска да довърши своя съперник и само вещите намеси на Чех предотвратиха голове на Азар и Вилиан.

До края играчите на Унай Емери се опитаха да направят загубата си по-почетна, но до попадение не се стигна.

Така Челси завоюва втората си титла в Лига Европа и си подсигури шеста купа в европейската си визитка.


image0 (9K)