ЧЕЗ бесни от спирането на сделката с „Еврохолд“, обмислят иск срещу България

Българската държава блокира продажбата на българските активи на ЧЕЗ за втори път, въпреки факта, че „Еврохолд“ е уважаван международен инвеститор и все още не е активен в енергийния сектор. Завършването на продажбата на български активи в такава непредсказуема среда е голямо предизвикателство.

Това гласи първата реакция от ръководството на компанията майка на ЕРП-то в Чехия. Позицията е по повод вчерашното решение на КЗК да забрани придобиването на активите на ЧЕЗ в България от „Еврохолд“, пише „Епицентър“.

ЧЕЗ е готова да използва всички законни средства за защита и прилагане на правата си, предупреждават от централата. „Ще планираме следващите си стъпки, когато се запознаем напълно с обосновката на решението на Българското антимонополно ведомство. Ще разгледаме възможността да използваме правни средства срещу решението на антитръстовия орган или да подадем иск в международен инвестиционен арбитраж. През целия процес на продажба ЧЕЗ продължи да управлява правилно своите компании, инвестира в развитието на българската дистрибуторска мрежа и провежда дейности за подкрепа на местните общности в рамките на корпоративната социална отговорност. Нищо от това няма да бъде засегнато от решението на антитръстовия орган“, казват още от централата на ЧЕЗ в Чехия.

Както ЗАРАТА писа, вчера Комисията за защита на конкуренцията не разреши на „Еврохолд“ да купи българските активи на ЧЕЗ, стана ясно от решение на антимонополната комисия.Преди това  комисията отказа и на „Инерком“ да придобие същите активи.

КЗК спря “Еврохолд” в сделката за ЧЕЗ

В решението е записано, че има доказателства, постъпили в хода на проучването, според които сделката ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор.

„Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти“, се казва в мотивите на КЗК.

 


image0 (9K)