Частно общообразователно училище отваря митрополия

Първо по рода си частно общообразователно училище на Ловчанската митрополия ще отвори врати наесен. То ще носи името “Св. Седмочисленици”, а идеята е на митрополит Гавриил.

Това е поредната му инициатива, след като миналата година беше осветена новата катедрала “Св. св. Кирил и Методий” в града, каквато не е строена в България от 100 г.
“Учебната програма ще е тази, която е утвърдена от Министерството на образованието и науката (МОН). Децата ще учат всички предмети. Ще има и вероучение. Целта е училището да е общообразователно, но и да възпитаваме децата в нравствените ценности на православието”, казва митрополитът.

Първата учебна година ще има само първи клас. Когато през 2020 г. децата станат второкласници, ще се приеме втори випуск първолаци и постепенно ще се запълнят паралелките до 7 клас. Като завършат, ще получават диплома. След това ще продължават обучението си в средните училища. Такси за бедните деца няма да има, ще се търсят други форми на финансиране: “Не таксите са целта. Не искаме училището да зависи от учениците. Центърът на обучението ще е
учителят. Педагозите ще бъдат професионалисти и дълбоко нравствени хора”, увери митрополит Гавриил.

Повече четете в 24 часа


image0 (9K)